twee mannen liggen op de trainingsmat en beoefenen brazilian jiu jitsu

15 juni, 2023

Brazilian Jiu Jitsu: goed voor lichaam en geest!

Misschien had je het al meegekregen. Op ons terrein zit nu ook een BJJ Dojo! Onze YPC trainer Ronald beoefent deze sport al jaren, en besloot BJJ ook in Elst op de kaart te zetten. 
Brazilian Jiu Jitsu (BJJ) is een vechtsport die de afgelopen decennia steeds populairder is geworden. Deze unieke vechtkunst biedt tal van voordelen voor zowel het lichaam als de geest. In dit artikel zullen we dieper ingaan op de voordelen van BJJ en de fascinerende geschiedenis ervan.

Geschiedenis van Brazilian Jiu Jitsu

Brazilian Jiu Jitsu onstaat begin de 20e eeuw in Japan, waar de oprichter van de sport, Mitsuyo Maeda, de leerling was van de beroemde Jiu Jitsu-meester Kanō Jigorō. Maeda emigreerde naar Brazilië, waar hij zijn vechtkunst onderwees aan de Braziliaanse familie Gracie. 
Deze Gracie-familie perfectioneerde en populariseerde de technieken van BJJ, en hun inspanningen resulteerden in de wereldwijde erkenning en verspreiding van de sport. Vandaag de dag wordt Brazilian Jiu Jitsu beschouwd als een essentieel onderdeel van mixed martial arts (MMA) en wordt het beoefend over de hele wereld.

Voordelen van BJJ

BJJ is een sport die zowel goed is voor het lichaam als de geest. Daarom heeft het ook vele voordelen zoals:

  1. Zelfverdediging: Eén van de belangrijkste voordelen van BJJ is dat het een zeer effectieve vorm van zelfverdediging is. BJJ richt zich op het gebruik van grondtechnieken en klemmen om een aanvaller te controleren, ongeacht de grootte of kracht van de tegenstander. Door BJJ te beoefenen, ontwikkel je de vaardigheden om jezelf te beschermen in potentieel gevaarlijke situaties. Het is dus ook een geschikte sport voor ieder niveau.
  2. Fysieke conditie: BJJ is een intense fysieke activiteit die je helpt om kracht, flexibiliteit, uithoudingsvermogen en cardiovasculaire conditie op te bouwen. Door regelmatig te trainen, zul je merken dat je lichaam sterker en fitter wordt. Bovendien verbrand je tijdens een BJJ-training veel calorieën, wat kan bijdragen aan gewichtsverlies en het verbeteren van je algehele conditie.
  3. Mentale kracht en discipline: BJJ vereist niet alleen fysieke inspanning, maar ook mentale focus en discipline. Het leert je doorzettingsvermogen, zelfbeheersing en het vermogen om helder te denken, zelfs onder druk. BJJ-trainingen vereisen strategisch denken en het vermogen om snel beslissingen te nemen, wat je mentale scherpte en cognitieve vaardigheden verbetert. Je zou het dus ook kunnen zien als een vorm van mindfulness. Je traint jezelf om rustig te blijven en in het moment te zijn.
  4. Zelfvertrouwen en zelfbewustzijn: Naarmate je vordert in BJJ en nieuwe technieken leert, zul je een groeiend gevoel van zelfvertrouwen en zelfbewustzijn ervaren. Je leerte je eigen lichaam beter kennen en kunt uitdagende situaties beheersen. Dit vergroot je zelfvertrouwen niet alleen op de mat, maar ook in het dagelijks leven. 
  5. Gemeenschap en sociale interactie: BJJ is niet alleen een individuele sport, maar ook een gemeenschap. Je traint samen met anderen, vormt sterke banden met je trainingspartners en werkt samen om je vaardigheden te verbeteren. BJJ-gemeenschappen staan bekend om hun inclusiviteit en ondersteuning, waardoor je je thuis voelt in een positieve en stimulerende omgeving.

BJJ Elst

In onze Dojo in Elst hebben we beschikking tot 70 m2 trainingsruimte, met veel licht en airco. Onze drie ervaren trainers leren jou de fijne kneepjes. Ook onze trainers hebben ieder een eigen niveau band, omdat de training op ieder niveau gegeven kan worden? Meer weten? Lees meer over de trainers!
Brazilian Jiu Jitsu is veel meer dan alleen een vechtsport. Het biedt een breed scala aan voordelen, zowel fysiek als mentaal. Of je nu op zoek bent naar een nieuwe uitdaging, zelfverdediging wilt leren of gewoon je fysieke conditie wilt verbeteren, Brazilian Jiu Jitsu biedt een geweldige manier om deze doelen te bereiken. Dus waar wacht je nog op? Stap op de mat en ontdek de kracht van BJJ! Op bjjelst.nl kan je ons rooster vinden, of plan een proefles!

Bekijk overige berichten