calorie behoefte berekenen

Bereken jouw caloriebehoefte

Wanneer je probeert af te vallen, spiermassa te kweken of een ander fysiek doel nastreeft is je calorie behoefte een goed uitgangspunt. Om jouw fysieke doel te behalen zul je waarschijnlijk aanpassingen in je eet- en beweegpatroon doorvoeren. Maar hoe weet je dan hoeveel calorieën je nodig hebt voor het gewenste resultaat? Met behulp van onderstaande formule kun je jouw eigen caloriebehoefte eenvoudig berekenen!

Jouw calorie-behoefte

-

Lees ook onze calorieën-FAQ

Wat is de calorie-behoefte?

De caloriebehoefte is het precieze aantal calorieën dat je per dag nodig hebt om op gewicht te blijven. De caloriebehoefte is aangepast op jouw gewicht, leeftijd, geslacht en de hoeveelheid activiteit. Het is belangrijk om hier rekening mee te houden bij het plannen van je dieet, omdat het helpt om een gezonde balans te vinden tussen calorie-inname en calorieverbruik.

Hoe gebruik ik de uitkomst van de test?

Wanneer je precies volgens je caloriebehoefte eet en je leefstijl gelijk houdt, zou je gewicht gelijk moeten blijven. Wanneer je wilt afvallen, dan zul je juist minder calorieën binnen moeten krijgen dan jouw caloriebehoefte. Wanneer je wilt aankomen dan zul je juist meer calorieën moeten eten. Dat geldt ook wanneer je spiermassa wilt vergroten. Hoeveel calorieën je boven of onder je behoefte moet eten, kun je het beste afstemmen met een professional.

Maakt het uit wat ik eet om mijn calorie behoefte te bereiken?

Ja en nee. In de basis is het aantal calorieën leidend om af te vallen, op gewicht te blijven of aan te komen. Als je minder eet val je af, ongeacht of het dieet uit gezonde vetten of alleen koolhydraten bestaat. Maar om jouw doel op een gezonde en duurzame manier te bereiken is het van belang dat je jouw lichaam voedt met de juiste voedingsstoffen. Je eetpatroon heeft namelijk niet alleen invloed op je gewicht, maar ook op je stofwisseling, bloeddruk, kwaliteit van slaap, vitaliteit van organen, etc.

Welke invloed heeft gewicht op mijn calorie behoefte?

Een hoger lichaamsgewicht leidt tot een hogere caloriebehoefte, omdat er meer energie nodig is om het lichaam te laten functioneren.

Welke invloed heeft lengte op mijn calorie behoefte?

Een langer lichaam heeft over het algemeen meer energie nodig om te functioneren dan een korter lichaam.

Welke invloed heeft geslacht op mijn calorie behoefte?

Mannen hebben doorgaans een hogere caloriebehoefte dan vrouwen. Dit komt doordat mannen van nature een hogere spiermassa en een sneller metabolisme hebben.

Welke invloed heeft leeftijd op mijn calorie behoefte?

Naarmate je leeftijd toeneemt, neemt het metabolisme en het activiteitsniveau doorgaans ook af. Hierdoor neemt je calorie-behoefte over het algemeen af wanneer je ouder wordt.

Welke invloed heeft leefstijl op mijn calorie behoefte?

Door te bewegen verbrand je calorieën. Naarmate je meer beweegt, verbrand je dus ook meer. Je zult dan meer calorieën binnen moeten krijgen om op gewicht te blijven. Daarom wordt de gemiddelde leefstijl meegenomen in bovenstaande berekening. Er wordt onderscheid gemaakt tussen passief bewegen (bijvoorbeeld zittend of staand werk) en actief bewegen (sporten).