zijn eiwitshakes en proteïnepoeder nodig

8 juli, 2024

Zijn eiwitshakes nodig bij het trainen?

De hype om eiwitshakes, proteïnerepen en andere eiwit-snacks is enorm. Tegenwoordig kun je ze op veel verschillende webshops en zelfs in winkels kopen. En veel (bekende) sporters maken er reclame voor. Immers: Hoe meer eiwit je binnen krijgt des te sneller jij je fitnessdoelen behaalt. Maar is dat ook echt zo? Wij krijgen regelmatig de vraag van onze sporters of eiwitshakes nodig zijn als aanvulling op hun voeding en training bij YOUR | physical coach. In deze blog beantwoorden we deze vraag voor jou!

Wat zijn eiwitshakes?

Eiwitshakes bestaan uit proteïnepoeder. Proteïnepoeder is een voedingssupplement dat vaak wordt gebruikt door sporters en fitnessliefhebbers om hun eiwitinname te verhogen. Het komt in verschillende vormen, waaronder wei, caseïne, soja, erwten en rijstproteïne. Deze supplementen worden doorgaans gemengd met water, melk of toegevoegd aan smoothies en andere gerechten. Zo ontstaat er een shake die je thuis, in de sportschool of onderweg kunt drinken. Eiwitshakes worden daarom gezien als een eenvoudige manier om je eiwitinname te vergroten. Een eiwitshake is immers zo gemaakt en kun je vrijwel overal drinken.

Waarom eiwit belangrijk is

Eiwitten spelen een cruciale rol in het herstel en de opbouw van spieren. Tijdens het trainen ontstaan er kleine scheurtjes in de spieren. Eiwit helpt bij het repareren van deze scheurtjes, waardoor spieren sterker en groter worden. Daarnaast ondersteunen eiwitten tal van andere lichaamsfuncties, zoals enzym- en hormoonproductie, en dragen ze bij aan een gezond immuunsysteem. Wil je meer weten over de werking van eiwitten in je lichaam? Lees dan ook deze blog.

Eiwitbehoeften bij verschillende sportdoelen

Ieder persoon heeft eiwitten nodig. Afhankelijk van je fitnessdoelen, kan je eiwitbehoefte wel variëren:

  1. Afvallen: Bij het afvallen is het belangrijk om voldoende eiwitten binnen te krijgen om spiermassa te behouden. Spieren verbranden namelijk meer calorieën dan vet, zelfs in rust. Zo val je niet alleen af, maar behoud je ook een mooie shape.
  2. Sportprestaties verbeteren: (Duur)sporters hebben vaak een hogere eiwitbehoefte om herstel te bevorderen en spieropbouw te ondersteunen.
  3. Algehele gezondheid: Sport je voornamelijk om je fit en gezond te voelen? Voor het behouden van een goede gezondheid is een evenwichtige inname van eiwitten essentieel. Dit helpt bij het handhaven van spiermassa en ondersteunt allerlei lichaamsfuncties.

Zijn eiwitshakes nodig?

Eiwitshakes en andere vormen van proteïnepoeder zijn een supplement. Dit betekent dat ze een aanvulling op jouw voedingspatroon zijn en dus nooit als vervanging werken. Eiwitshakes zijn dus niet nodig, mits voldoende eiwitten uit je dagelijkse voeding binnenkrijgt. Afhankelijk van je eiwitbehoefte of voedingspatroon kunnen ze wel helpen bij je dagelijkse eiwitinname. Enkele overwegingen daarbij kunnen zijn:

  • Eiwit uit voeding: Veel mensen kunnen hun eiwitbehoefte vervullen door een evenwichtige voeding, bestaande uit vlees, vis, zuivel, eieren, peulvruchten, noten en zaden. Als je genoeg eiwitrijke voedingsmiddelen eet, heb je als het goed is geen supplementen nodig.
  • Diëten: Wanneer je lactosevrij, vegetarisch of veganistisch eet, kan het lastiger zijn om aan je dagelijkse eiwitbehoefte te voldoen. Je kunt dan namelijk minder of niet putten uit de grootste eiwitbronnen zoals vlees en zuivel. Eiwitshakes en proteïnerepen kunnen je dan helpen.
  • Gemak: Proteïnepoeder kan een handige manier zijn om snel extra eiwitten binnen te krijgen, vooral na een intensieve training of als je een drukke levensstijl hebt.
  • Specifieke behoeften: Als je specifieke fitnessdoelen hebt, zoals bodybuilding, topsport en duursport, is je eiwitbehoefte bovengemiddeld. Het kan lastig zijn om dan voldoende eiwitten binnen te krijgen uit je gewone voeding. Eiwitshakes kunnen dan een nuttige aanvulling zijn.

Wel of geen eiwitshakes drinken?

Eiwitshakes kunnen een nuttig hulpmiddel zijn voor mensen die moeite hebben om voldoende eiwitten uit hun dagelijkse voeding te halen, of voor diegenen die specifieke fitnessdoelen nastreven. Echter, het is niet per se nodig. Het is belangrijk om eerst te kijken naar je huidige dieet en levensstijl voordat je besluit om supplementen te gebruiken. Overleg eventueel met een voedingsdeskundige of personal trainer om te bepalen wat het beste is voor jouw situatie.

Bij YOUR physical coach helpen we je graag om een uitgebalanceerd voedings- en trainingsplan op te stellen dat aansluit bij jouw doelen. Of je nu wilt afvallen, je sportprestaties wilt verbeteren, of gewoon gezonder wilt worden, wij staan voor je klaar om je te ondersteunen op je weg naar succes.

Bekijk overige berichten