strak trainingsschema - YOUR physical coach

29 maart, 2023

De voordelen van L-glutamine

Als je regelmatig sport, heb je je vast wel eens verdiept in supplementen. Een gebalanceerde voeding met weinig bewerkte producten zorgt voor de meeste essentiële voedingsstoffen. Maar er zijn een aantal voedingsstoffen waar veel mensen meer van kunnen gebruiken, of die je als sporter optimaal kunnen ondersteunen.

Eén van die supplementen is L-glutamine. L-glutamine is een aminozuur. Aminozuren zijn specifieke vormen van eiwitten. L-glutamine is een non-essentieel aminozuur, wat wil zeggen dat niet iedereen hiervoor hoeft te supplementeren. Je lichaam maakt het namelijk ook zelf aan! Waarom lichten wij het dan toe? Omdat L-glutamine je ondersteunt in je herstel voor en na het sporten! Train je meerdere malen per week? Lees dan in de rest van dit artikel wat L-glutamine voor jou kan betekenen.

Wat is L-glutamine

Zoals hierboven genoemd is L-glutamine een aminozuur. Aminozuren zijn de bouwstenen van eiwitten. Aminozuren zijn heel belangrijk voor het lichaam en dit specifieke aminozuur ondersteund het immuunsysteem, het darmstelsel en de neurale functies.
Het bijzondere aan L-glutamine is dat het door ons lichaam zelf wordt aangemaakt en we het dus niet per se uit voeding hoeven te halen. We noemen het een ‘voorwaardelijk-essentiële’ stof. Dit betekent dat ons lichaam deze stof op sommige momenten extra nodig heeft: voornamelijk tijdens een zware training.

Het helpt voornamelijk bij het herstellen. Daarom nemen veel mensen het na hun training, bijvoorbeeld bij je shake. Je kan het echter ook nemen vóór een training wanneer jij bijvoorbeeld moeite hebt met het bewaren van energie gedurende een training.

L-glutamine voedingssupplement

Hoe werkt het?

Volgens verschillende onderzoeken is L-glutamine vooral nuttig voor sporters. Het innemen van het supplement zorgt voor minder spierpijn en een sneller herstel! Hoe gaat dat in zijn werk?

Onze spieren hebben een glucosevoorraad die voor energie zorgt. Tijdens het sporten wordt deze voorraad verbruikt, en vervolgens wordt deze voorraad herstelt. Hoe optimaler de glucosevoorraad, hoe beter je presteert en hoe langer het duurt voor je moe wordt! Juist bij het herstellen van deze glucosevoorraad helpt L-glutamine. Lange, zware trainingen verlagen de bloed glutamine waarden, waardoor dit supplement een goede toevoeging is voor voeding na de training! Aanvullende potentiële voordelen zijn minder spierpijn, vermoeidheid, en een langere tijd tot uitputting bij duurtrainingen!

Waar zit L-glutamine in?

L-glutamine is dus een aminozuur, een vorm van eiwit. Daarom zit het ook in een aantal eiwitrijke producten! Denk van bijvoorbeeld aan kwark, vlees, gevogelte, eieren, peulvruchten en mais! Doordat het in genoeg voedselbronnen zit zullen veel mensen er genoeg van binnen krijgen.

Denk dus vooral aan L-glutamine wanneer je regelmatig sport. Of bijvoorbeeld als je minder eiwit binnenkrijgt, omdat je bijvoorbeeld vegan eet. Doe je duurtrainingen? Dan zijn L-glutaminen zelfs nuttig tijdens de trainingen.

Zijn er bijwerkingen?

L-glutamine wordt gedeeltelijk omgezet tot ammoniak. Ammoniak kan bij hoge dosis schadelijk zijn. Echter, uit verschillend onderzoek is de consensus gekomen dat een dosis tot 14 gram per dag niet voor een verhoging van de plasma-ammoniak spiegels zorgt. Daarnaast wordt het ook in het lichaam zelf aangemaakt. Zolang je de doseringsvoorschriften en ander eventueel advies van je dokter volgt, hoef je je dus geen zorgen te maken!

Wil je zelf proberen of L-glutamine een positief effect op je heeft? Het is te verkrijgen in onze shop! Je kan ons altijd benaderen voor meer informatie en advies.

Bekijk overige berichten