De voordelen van probiotica - YPC

22 juli, 2021

De voordelen van probiotica

We zijn steeds meer bezig zijn met onze gezondheid. Een gezonde darmflora draagt daaraan bij en is van levensbelang voor een goede functie van het immuunsysteem. Helaas is het zo dat ons huidige voedingspatroon zeer arm is aan probiotica rijke voeding. Dit komt door de hoge mate van bewerking die ons voedsel doormaakt. Bovendien bevatten veel voedingsmiddelen tegenwoordig sporen van antibiotica, die de goede darmbacteriën juist dood maken. Denk hierbij aan niet-biologisch vlees en niet-biologische zuivelproducten.

Een verstoorde darmflora kan leiden tot het ontstaan van allergieën en chronische ontstekingen. Het is een uitdaging om de darmflora dusdanig in balans te houden dat goedaardige organismen de beschermende immuniteit stimuleren.

Probiotica kunnen hierbij helpen.Maar hoe werken probiotica precies? En wat zijn de voordelen? In deze blog vertellen we je alles wat je moet weten over probiotica.

Hoe werkt je darmflora?

De darmflora is een verzamelnaam voor alle bacteriën die in de darm leven. In totaal zijn dat ongeveer 100 biljoen bacteriën. Deze darmbacteriën kunnen onderverdeeld worden in nuttige en schadelijke bacteriën. Bij een gezonde darmflora zijn de nuttige en schadelijke bacteriën met elkaar in evenwicht. De binnenkant van de darmwand is in dat geval helemaal bezet met bacteriën. De schadelijke bacteriën kunnen zich daardoor niet vermenigvuldigen, omdat er onvoldoende ruimte en voedsel is voor nieuwe bacteriën. Zo blijft het evenwicht in stand.

De darmflora kan veranderen door bijvoorbeeld ziekte, een infectie of een behandeling met medicijnen zoals antibiotica. Antibiotica doden namelijk niet alleen schadelijke bacteriën, maar ook de nuttige bacteriën uit de darmflora. Hierdoor raakt de darmflora verstoord en ontstaan er lege plekken op de darmwand. De schadelijke darmbacteriën krijgen daardoor de kans om zich te vermenigvuldigen. Wanneer deze schadelijke bacteriën de overhand krijgen, kun je last krijgen van darmklachten (bijvoorbeeld obstipatie of diarree).

Wat zijn probiotica?

Probiotica zijn bacteriën die levend je darmen bereiken en een positief effect kunnen hebben op je darmflora, mits ze in voldoende hoeveelheid ingenomen worden. Probiotica stimuleren de groei van gezonde bacteriën in de darmen en zitten in producten die grote hoeveelheden melkzuur bacteriën bevatten.

Je kan probiotica zien als de verdedigingslinie van jouw lichaam: ze behouden de integriteit en structuur van je darmwand en bevorderen de juiste opname van voedingsstoffen. Ook communiceren probiotica met je immuunsysteem, om deze te herkennen, je lichaam te informeren en te stimuleren als er een dreigende infectie om de hoek ligt. Zo zorgen probiotica ervoor dat je gezond blijft.

Waar zitten probiotica in?

Probiotica zitten onder andere in gefermenteerde zuivelproducten, zuurkool en in bepaalde kazen. Voorbeelden van voedingsmiddelen die van nature probiotica bevatten zijn gefermenteerde groenten (bijvoorbeeld zuurkool of kimchi), kefir en kombucha. Voedingsmiddelen als yoghurt en kwark worden vaak onterecht tot probiotica gerekend. Die voedingsmiddelen bevatten wel melkzuurbacteriën, maar die bereiken niet levend je darmen.

Ben je geen liefhebber van deze voedingsmiddelen? Probiotica bestaan ook in de vorm van een voedingssupplement. Deze zijn verkrijgbaar in onze webshop!

Gezond van binnen en van buiten

Je darmen varen wel bij een gezonde voeding, weinig stress en voldoende beweging. Dat komt vooral omdat de gunstige darmbacteriën daarvan profiteren. Als je veel alcohol drinkt, veel stress hebt, voeding met veel suikers gebruikt of weinig groenten en fruit eet, kan dit een nadelig effect hebben op de samenstelling van de bacteriën in je darm. Natuurlijk is het belangrijk om te zorgen voor betere eetgewoontes en te proberen overmatige stress te vermijden, maar wellicht heeft probiotica ook effect bij jou.

In onze webshop kun je hoogwaardige supplementen bestellen. Daarnaast kun je ons altijd vragen om advies bij het nemen van deze supplementen.

Bij YOUR | physical coach draait het om kwaliteit voor het leven en jouw gezondheid. Dat staat centraal, wij maken jou klaar om het maximale uit je leven- of sport te halen. Zowel fysiek als mentaal. Gezond van binnen sterk van buiten.

Bekijk overige berichten