strak trainingsschema - YOUR physical coach

27 februari, 2019

Een dag niet getraind, is een dag niet geleefd?

In de vorige blog kwam het al even ter sprake. Je kunt verslaafd raken aan trainen. Wellicht nog eerder als je een strak trainingsschema volgt om bepaalde doelen te bereiken. Mag je daarom van jezelf geen training missen? Zijn je trainingen een controle-dingetje geworden? Heb je moeite met afwijken van het schema en loslaten? Dan is deze blog speciaal voor jou!

Voor alle duidelijkheid: af en toe een training overslaan is niet hetzelfde als structureel afzeggen. Wil je je fitter, sterker en gezonder voelen? Dan is het wel van belang dat je daadwerkelijk in actie komt, en dus een trainingsschema maakt. Uit meerdere studies is gebleken dat wanneer je 1 op de 4 trainingen mist, je minder fysiek resultaat behaald. Maar kun je 1 van de 8 trainingen volgens je trainingsschema niet gaan? Dan verandert er (fysiek gezien) niks. Je lichaam wordt niet opeens “anders”. Op mentaal en emotioneel vlak voelt dat wellicht anders. En die gevoelens en gedachten, wat doe je daar nou mee? Allereerst kun je de volgende dingen beter afleren:

  1. In de stress schieten —> je stresshormoon (cortisol) schiet omhoog en kan leiden tot spierafbraak
  2. Jezelf straffen door minder te eten —> het voelt misschien eventjes goed, maar uiteindelijk geef je je lijf niet wat het nodig heeft en ga je je nog slechter voelen
  3. Denken dat je de training nog moet inhalen om bij te blijven —> trainen werkt wat dat betreft net als slaap, je kunt het niet inhalen en je kunt ook niet ‘bij-trainen’.
  4. Jezelf straffen met eindeloze en intensieve cardio —> krachttraining zorgt voor een effectievere vetverbranding dan cardio door het naverbrandings-effect: je verbrandt nog tot 48 uur na de training, omdat je lijf nog bezig is met het herstellen van je spieren

Tegelijkertijd kun je de volgende dingen bewust wél doen:

  • Realiseer je dat je een mens bent en dat af en toe een training missen normaal is
  • Pak het morgen gewoon weer op (je wordt er geen beter of slechter mens van)
  • Het is maar één training (er zijn ook andere dingen die je een gelukkig en voldaan gevoel geven)
  • Schuif al je trainingen van de week één dag op (en als dat niet lukt, kijk dan welke training of delen van de trainingen je kunt overslaan)
  • Een flexibel trainingsschema opbouwen: op welke momenten train je wel of niet, en is dat trainingsschema op een bepaalde dag of bijvoorbeeld 3 keer per week?

Soms is het namelijk echt beter om een training over te slaan. Bijvoorbeeld wanneer je ziek bent (met hoge koorts trainen is gevaarlijk!), antibiotica slikt of als je lichaam moe aanvoelt. Ook als je merkt dat je te veel hooi op je vork hebt genomen, kan het verstandig zijn om uit te rusten i.p.v. te trainen, ongeacht je trainingsschema. Bij YOUR | Physical Coach kun je daarom een Personal Training of Small Group tot 24 uur van te voren nog verplaatsen of inhalen! Meer weten over onze Small Group trainingen? Bekijk dan onze Small group trainingen.

Groetjes van jullie mede control-freak,

Judith, Team YOUR | Physical Coach

Bekijk overige berichten