review YOUR physical coach - Arienne

7 september, 2023

Get fit with… Arienne

In deze blog volgen we het bijzondere verhaal van Arienne. Arienne heeft reuma, maar ze is niet klein te krijgen! In plaats van de route van medicatie, kiest ze ervoor om haar klachten onder controle te krijgen bij een fysiotherapeut en door Small Group Training bij YOUR | physical coach. Samen met Arienne hebben we een plan opgesteld dat zich focust op wat ze wél kan in plaats van niet kan. 

Get fit with

Iedere sporter heeft zijn of haar eigen doelen en motivaties. De komende tijd volgen we een aantal enthousiaste sporters bij YOUR | Physical Coach. Wat drijft hen om te sporten en wat zijn hun sportdoelen? We kijken waar ze nu staan, hoe zij aan hun doelen willen gaan werken, en of het ze lukt om het vol te houden. Iedere maand plaatsen we een update waarin je leest hoe het met de  Get Fit With sporters gaat.

Lees hieronder meer over het inspirerende verhaal van Arienne!

Bekijk overige berichten

Over Arienne

Arienne is een 55-jarige moeder van twee kinderen. Van kinds af aan had ze al veel pijn aan haar spieren en gewrichten. Door dokters werd het afgedaan als groeipijn. Toen ze volwassen werd, dachten doktoren nog steeds dat de pijn die ze had puur psychisch was. “Als je een vrouw bent denken ze vaak dat het allemaal wel tussen je oren zal zitten. Een paar jaar geleden vroeg mijn zus of ik wel eens van het HLA-B27 gen had gehoord. Ik heb me laten testen en ik heb dit gen, dat reuma veroorzaakt”.

Trainen met een chronische ziekte

Veel neven en nichten van Arienne hebben ook reuma. Reuma is een chronische ziekte, die geen genezing kent, en vaak progressief is. De familie van Arienne gebruikt medicijnen en ze ziet dat dit net zo min een oplossing biedt; “er zijn enkel pijnstillers en immuniteitsmedicijnen”. Bovendien heeft ze het zo lang zonder medicatie gedaan, dat ze is gaan kijken hoe ze haar leefstijl kan optimaliseren om haar reuma klachten onder controle te krijgen. Zodoende is ze bij YPC terechtgekomen.

Waarom past de aanpak van YOUR | Physical Coach bij Arienne?

In plaats van de route van medicatie, gaat Arienne naar een fysiotherapeut die haar oefeningen geeft en motiveert om meer te gaan sporten. Na een tijdje bij een fitnesszaal te sporten merkt Arienne de positieve effecten van sport op haar klachten. Ze krijgt echter steeds hetzelfde schema, en vindt de begeleiding onpersoonlijk. Ze zoekt een plek waar ze de juiste begeleiding krijgt om haar spierkracht op peil te houden. Bij YOUR | Physical Coach ging ze eerst een personal training traject in. Daarbij werd gekeken naar haar specifieke belastbaarheid en eventuele blessures. In Arienne’s geval werd haar gezondheid besproken. Toen dit aangepakt was, kon ze beginnen bij de Small Group. In het begin vond ze het erg spannend. Maar het effect is zeer positief  “doordat we bij YPC met losse gewichten werken, lijken de bewegingen veel meer op bewegingen die je in het dagelijks leven doet. Bij een sportschool met enkel apparaten, is dat niet zo”. Vooral krachtoefeningen doen Arienne goed: “ik merk dat ik de dag na een krachtles echt minder pijn heb, en me daardoor gemotiveerd voel om door te gaan”.

Arienne’s doel

Reuma breekt de spieren af. Ook zijn er bepaalde dieten, zoals het keto-diëet, die positieve effecten kunnen hebben bij mensen met reuma. Arienne heeft drie doelen:

  • Meer krachtoefeningen doen. Dit doet ze al door 2 keer per week bij YPC te sporten, waarvan 1 keer kracht training. Ook wil ze thuis met haar kettlebell aan de slag, omdat deze oefeningen altijd positieve effecten hebben op haar klachten.
  • Duur oefeningen opschalen. Eens per week hardloopt Arienne, ze wil dit opschalen naar 3. Zo kan ze zowel de kracht als het uithoudingsvermogen van haar spieren vergroten. Dit is belangrijk voor reumatische klachten.
  • Arienne wil zeven maanden lang het keto dieet volgen. “Veel mensen met reuma kunnen minder klachten ervaren wanneer ze zeven maanden dit dieet volgen. Ik wil dit proberen, om te kijken of het voor mij ook dat effect heeft”.

Hoe wil Arienne dit gaan bereiken?

De krachtoefeningen doet Arienne zowel bij YOUR | Physical Coach, als thuis. De oefeningen die ze van haar fysiotherapeut krijgt zijn goed te combineren met de oefeningen van YOUR | Physical Coach, omdat ze altijd met functional fitness werken. Dit wil zeggen dat de fitness oefeningen je in het dagelijks leven zullen ondersteunen.

Het dieet dat Arienne gaat volgen moet zorgen dat haar lichaam in ‘ketose’ komt. Dit is een staat waarbij het lichaam vetten omzet in energie, in plaats van alleen glucose. Arienne gaat dit meten door Keto-strips. Deze strips meten bepaalde stoffen in de urine, die aangeven of ze in de goede metabolische staat zit.

De duuroefeningen doet Arienne al. Bij sportdoelen is het belangrijk dat je realistisch blijft. Het lijkt misschien alsof Arienne erg veel doelen heeft, maar ze schaalt enkel haar huidige routine langzaam op. Van eens per week wil ze langzaam naar drie keer per week hardlopen gaan. Over een aantal weken gaan we kijken hoe het staat met Arienne’s doelen!

Arienne’s road to fitness…

Op 30 augustus heeft Arienne bij de krachtles een 1RM test gedaan. Dit houdt in dat ze heeft getest hoe sterk ze is! De resultaten:

  • Deadlift: 50 kg
  • Squat: 32,5 kg

Trainings-update oktober

Sinds Arienne is gestart met krachtraining bij YOUR | physical coach merkt ze dat ze wekelijks vooruit gaat. Ze voet zich sterker en de bewegingen gaan haar steeds beter af. Ook haar reumatische klachten zijn minder geworden!

En hoe gaat het nu met het keto-dieet?

“Het keto-dieet gaat me prima af en ik voel me daar ook beter op. Geen migraine meer en net wat meer energie in het hoofd. Voordat ik de diagnose ziekte van Bechterew kreeg, kampte ik jarenlang met chronisch vermoeidheidssyndroom. Uit wetenschappelijke literatuur blijkt dat bij die mensen het enzym pyruvate dehydrogenase niet goed werkt. Je hebt dat nodig om koolhydraten te verbranden en ATP te maken voor energie. Als dat niet goed werkt maak je lactaat en daardoor verzuren je spieren en gaan ze pijn doen. Met een keto-dieet omzeil je koolhydraten en inderdaad heb ik veel minder last van verzuring en houd ik het sporten ook beter vol. Voor mij dus een prima optie. Ketonen meten met urinestrips werkt goed. Er zijn op internet veel recepten te vinden en ik ben erg tevreden over het resultaat. Vooral geen migraine meer; ik had gelezen dat dit kon maar niet verwacht dat dit voor mij zou werken!”

In november wordt opnieuw de 1RM getest. Arienne is benieuwd wat het verschil zal zijn met de eerste meting. Wij ook!

1RM test in november

In november zijn de oefeningen Squat, Bench en Deadlift weer op de proef gesteld tijdens een 1RM test. Het doel van deze test is om te kijken of er progressie is behaald in de vorm van meer gewicht dat kan worden verplaatst. En ten opzichte van de 1RM test in augustus heeft Arienne mooie sprongen gemaakt!

  • Squat 40kg
  • Benchpress 42.5 kg
  • Deadlift 62.5 kg

Tijd voor een nieuwe trainingsprikkel

In januari hebben we samen met Arienne besproken om een switch te maken van de Small Group Kracht naar een andere training. In plaats hiervan traint ze nu afwisselend mee met de Kettlebell Flex en de Small Group. Deze manier van trainen past beter bij Arienne, waardoor ze hier meer plezier uit haalt. Daarnaast werd ze door haar zwakke gewrichtsbanden beperkt in de isometrische aspecten van de Small Group Kracht. Het trainen met lichtere gewichten is beter voor haar lichaam, waardoor het krachtaspect lastiger te behalen viel. We vinden het belangrijk om altijd op persoonlijk niveau te kijken wat het beste past bij onze sporters en zijn blij dat Arienne dit alternatief gevonden heeft.

small group training kettlebell

Ben jij klaar om fit te worden?

Heeft het verhaal van Arienne een vlammetje aangewakkerd? Ben je klaar om eindelijk die stap te zetten en voor jezelf te kiezen? Neem contact met ons op! Je bent welkom voor een intake, waarbij je kennis kunt maken met onze aanpak, trainers en sportruimtes. Let’s get fit!

Plan een intake