Vitamine D supplement slikken - YOUR physical coach

20 maart, 2019

Go outside and get some vitamin D!

Vorige maand mochten we er sinds een lange tijd weer van genieten. En ook de komende dagen zal ze achter de wolken tevoorschijn komen: de zon! Als je haar stralen op je gezicht voelt, dan zakken je schouders een stukje naar beneden en voel je je meer ontspannen. We zoeken niet voor niets graag de zon op tijdens de donkere en natte dagen in Nederland. Curacao, de Canarische Eilanden, Zambia, menigeen van jullie heeft een zonnig oord bezocht afgelopen winter. Of is lekker op wintersport gegaan, want ook in de bergen kan je met regelmaat zonnestralen vangen. Heel goed voor de geest, maar zeker ook voor het lichaam. Via de zon maakt je lichaam vitamine D aan: een belangrijke vitamine! 

Waarom?

  • Je hebt vitamine D nodig om calcium uit je voeding in je lichaam op te kunnen nemen
  • Het is belangrijk voor de groei en het behoud van stevige botten en tanden
  • Naast de opname van het mineraal calcium bevordert het de opname van fosfor 
  • Het speelt het een rol bij een goede werking van je spieren en je immuunsysteem.

Wat moet je over vitamine D weten?

Vitamine D is een van de weinige vitamines die het lichaam zelf kan maken. Het wordt onder invloed van UVB uit zonlicht aangemaakt in de huid. Dit bepaalt meer dan 90% van je vitamine D status. Zonlicht is dus de belangrijkste bron voor deze vitamine soort. Daarnaast kun je vitamines ook uit je voeding halen. Het zit vooral in vette vis (paling, makreel, zalm & haring = vitamine D3) en wilde paddenstoelen (aan zonlicht blootgesteld = vitamine D2). En met mindere mate in vlees, eieren en roomboter. In Nederland wordt de vitamine ook toegevoegd aan bak- en braadproducten.

Vitamine D is een vetoplosbare vitamine, wat betekent dat het kan worden opgeslagen in het lichaam. Opslagplaatsen voor deze vitamine zijn de lever en vetweefsel. In je darmen wordt de vitamine het beste opgenomen als er ook vet of olie aanwezig is. De actieve vorm van de vitamine in het lichaam is feitelijk gezien geen vitamine, maar een hormoon. Met te veel van deze vitamines in je lijf kunnen er kalkafzettingen ontstaan in je lichaam. En bij een tekort aan de vitamine kun je last krijgen van spierkrampen/spierzwakte, botontkalking of een constant tekort aan energie. Spierzwakte (moeite met overeind komen of traplopen) en spierpijn (vaak in bovenarmen, schouders en bovenbenen) blijken in de praktijk vaak de eerste symptomen te zijn van een vitamine D tekort.

Een donkere huid (met meer pigment) en oudere huid (deze is veel dunner) maakt minder van deze vitamine aan. Mensen die een donkere en/of oudere huid hebben wordt daarom aangeraden om extra vitamines te slikken. Dit komt omdat pigment de aanmaak van de vitamine vertraagt, en er vergeleken niet-Westerse landen minder zon is in Nederland. Ook als je veel binnenzit, weinig in t-shirt/korte broek buiten kan zijn, of één van de bovenstaande symptomen herkent, is suppletie een verstandige optie. 

Voor ons, als inwoners van Nederland, is het in de wintermaanden dus heel verstandig om extra vitamine D te slikken. En zodra de zon weer schijnt: ga gewoon lekker naar buiten! Wij zullen in ieder geval zo vaak mogelijk de schuifdeur omhoog doen tijdens de training!

Judith, Team YOUR | physical coach

Vitamine D bestellen

Om jouw lichaam een handje te helpen met de aanmaak van vitamine D kun je dit ook als supplement nemen. Vooral voor mensen met een donkere of juist lichte huid is dit handig, omdat zij vaak minder van deze vitamine opnemen. Interesse? Bestel nu uw vitamine supplementen via onze site.

Bekijk overige berichten