tros tomaten, bospenen en witte penen voor intuïtief eten

25 april, 2022

Intuïtief eten, nooit meer diëten?

Zoals je misschien wel weet geloven we bij YPC vooral in duurzame oplossingen, en geen quick fix. Misschien heb je dan ook wel eens gehoord van intuïtief eten. Deze methode, onderzocht door Evelyn Tribole en Elyse Resch, twee diëtisten, heeft als doel om geen beperkingen op te leggen betreft voedselkeuzes. Zo kom je dan hopelijk weer meer in contact met je natuurlijke hongergevoel.

Wat is het?

We kennen het allemaal wel, vroeger moest je als kind je bord waarschijnlijk leeg eten. Terwijl je niet altijd honger had. Tribole en Resch geloven dat dit niet goed is voor het ‘interoceptief bewustzijn’. Het interoceptief bewustzijn is het vermogen om fysieke sensaties waar te nemen, zoals een vol gevoel, een volle blaas, honger of emoties. Bij intuïtief eten wil je graag weer in contact komen met het interoceptief bewustzijn om zo beperkingen wat betreft eten los te laten. Het gaat dan niet om alles eten wat los en vast zit, maar om eten wanneer je honger hebt en stoppen wanneer je verzadigd bent.

Wat zijn de 10 basisprincipes?

Het onderzoek van Tribole en Resch kwam uit op tien basisprincipes. Deze basisprincipes helpen je om intuïtief te gaan eten:

 1. Zet de dieet-mentaliteit van je af. Diëten heeft vaak geen blijvend effect en belemmeren het intuïtieve eten.
 2. Vertrouw je honger gevoel. Wanneer je lichaam eten nodig heeft, eet dan. Als je je honger gevoel te lang uitstelt kan dit juist zorgen voor overeten.
 3. Sluit vrede met eten. Teveel belemmeringen zorgen voor een grotere drang om te eten.
 4. Daag de ‘voedselpolitie’ in je hoofd uit. Velen hebben bepaalde negatieve gedachten over eten. Daag deze gevoelens uit en probeer ze los te laten.
 5. Respecteer je voldoening. Geniet van eten tot je je voldaan voelt, en geniet dan bewust van dit voldane gevoel.
 6. Vertrouw je verzadigingsgevoel. Door goed te voelen wanneer je verzadigd bent, en hierop te vertrouwen, leer je ook om te stoppen met over-eten.
 7. Leer omgaan met emoties. Vaak eten we vanuit emotie, verveling, et cetera. Als je hier last van hebt, probeer andere manieren te vinden om om te gaan met deze emoties.
 8. Respecteer je lichaam zoals het is. Heb geen onrealistische verwachtingen van je lichaam.
 9. Blijf bewegen. Focus hierbij niet op afvallen, maar beweeg om het bewegen en probeer je beweging bewust te ervaren.
 10. Eet gezond, maar het hoeft niet perfect. Eer je gezondheid door goede voedingsstoffen binnen te krijgen, maar beperk jezelf niet.

Is intuïtief eten geschikt voor jou?

De grondleggers van intuïtief eten stellen dat gewicht een synoniem is geworden voor gezondheid, terwijl dit niet één op één waar is. Er zijn meerdere factoren die bijdragen aan fitheid en gezondheid. Intuïtief eten kan je gezondheid verbeteren, maar is geen garantie dat je zal afvallen. Het is namelijk niet met de intentie om af te vallen. Je zal dus voor jezelf moeten bepalen of intuïtief eten is wat bij jou past en wat jij nodig hebt. Hieronder zetten we de voor en nadelen nog eens kort op een rijtje.

Voordelen van intuïtief eten

 • De methode focust zich enkel op gedrag en niet op ‘goed’ of ‘slecht’.
 • Het kan helpen met het verbeteren van mentale gezondheid.
 • Verbetering van het zelfbeeld
 • Verbetering van beperkende eetgedragingen

Nadelen van intuïtief eten

 • Basiskennis over voeding is belangrijk
 • Kan lastig zijn om zelf uit te voeren wanneer je een verstoord hongergevoel hebt
 • Kan lastig zijn wanneer je gevoelig bent voor sociale eetprikkels
 • Geen focus op uiterlijke doelstellingen, wanneer je wel doelen hebt op dit gebied is het niet geschikt

 

Al met al is intuïtief eten een nieuwe methode die nog volop wordt onderzocht. Waarschijnlijk is het, net zoals met sporten, afhankelijk van jouw leefstijl of dit bij je past of niet. Bij YOUR | Physical Coach kijken we altijd naar jouw situatie. Als je vragen hebt kan je dus ook altijd bij ons terecht! Plan een intake op onze intake pagina.

Bekijk overige berichten