groene keuze labels van producten in de supermarkt lezen

19 mei, 2022

Labels of fabels?

Wanneer je gezond en gebalanceerd probeert te eten, is het belangrijk om naar labels van je eten te kijken. Bij de voedingsstoffen zie je precies wat er in een product zit. Soms staan er ook labels en keurmerken op, zoals biologisch, light, zero of groene keuze. Wat betekenen elk van deze labels en betekent het ook dat het product gezonder is?

Biologisch

Veel supermarkten en winkels bieden biologische producten aan naast hun gewoonlijke producten. Biologisch voedsel lijkt van de buitenkant precies op niet-biologisch eten, dus wat is nou het verschil?

Het grote verschil is dat biologisch eten op een zo natuurlijk mogelijke manier is geproduceerd. Denk bijvoorbeeld aan geen pesticiden bij groenten, en geen onnodige antibiotica bij dieren die gebruikt worden voor hun vlees.

Hoe herken ik het label?

Gelukkig is biologisch een wettelijk beschermd label. De producent mag het alleen gebruiken wanneer het gecontroleerd is door Stichting Skal. Als ze door de keuring heen komen, krijgen ze het groene blaadje als keurmerk. Zie hier rechts het keurmerk.

Groene keuze

De consumentenbond kent ook een aantal keurmerken, waaronder het predicaat  ‘groene keuze’. Dit is een onafhankelijk keurmerk, gebaseerd op verschillende aspecten zoals materialen, energieverbruik en de verpakking. Aan de hand van deze punten geven de onafhankelijke onderzoekers het product een duurzaamheidsscore. Wanneer deze boven de zeven komt, ontvangen zij het groene keuze predicaat.

Dit keurmerk is onafhankelijk. De fabrikant en dienstverlener hebben geen invloed op de uitslag. Wel is het belangrijk om in de gaten te houden of het het juiste keurmerk is. Hier rechts zie je een afbeelding van dit keurmerk. Veel fabrikanten verzinnen namelijk hun eigen ‘duurzame’ keurmerk, wat vaak niet onafhankelijk is beoordeeld. Bij het keurmerk van de consumentenbond is dit wel zo.

Light, zero en magere producten

Light, zero en mager zijn zogenoemde ‘voedingsclaims’. Sommige van deze claims zijn wettelijk beschermd op Europees niveau. Zo mag de claim ‘light’  alleen gebruikt worden als er bijvoorbeeld 30% minder suikers, vet of energie in zitten dan een vergelijkbaar product. Bij zero geldt dat er 0% van een voedingsmiddel in zit. Om welk voedingsmiddel dit gaat moet de producent ook aangeven.

De term mager geldt voor zuivelproducten en vleeswaren. Hierbij geldt voor veel zuivelproducten bijvoorbeeld dat het gaat om minder dan 0,5% vet. Deze percentages zijn ook vastgelegd en kan je ook weer terugvinden op de website van het voedingscentrum.

Is eten met labels gezonder?

De labels ‘groene keuze’ en ‘biologisch’ zijn niet gericht op gezondheid, maar op de wijze van productie. Deze is bij groene keuze duurzamer, en bij biologisch met respect voor de natuur. Je weet dat er geen onnatuurlijke stoffen in zullen zitten. Als dit belangrijk voor jou is kun je hier op letten.

Zoals je misschien wel door hebt dient ieder label een ander doel. Sommige labels kunnen je helpen om jouw doelen te bereiken. Zo kan het je helpen om magere producten te eten als je probeert om af te vallen. Toch benadrukken wij graag dat het altijd een gebalanceerde leefstijl is die jou gaat helpen om gezond te worden. Dit houdt meer in dan alleen het eten van minder calorieën. Daarom zullen wij bij YOUR | Physical Coach niet zo snel ‘light’ of ‘zero’ producten aanraden. De suiker in deze producten wordt vaak vervangen door zoetstoffen, waardoor je nog steeds de behoefte voelt om zoete dingen te eten. Wel raden wij aan om niet te veel uit pakjes en zakjes te eten, maar je eten zelf te bereiden. Zo weet je precies wat je eet. Als je specifiek voedingsadvies wilt dat bij jou past, kan je altijd contact met ons opnemen. We helpen je graag.

 

Meer weten over onze trainingen? Plan een gratis intake in!

Bekijk overige berichten