flexibiliteit en yoga stretching

12 juli, 2022

Last van pijntjes? Werk aan je flexibiliteit!

Voel jij je al een tijdje niet fit? Heb je last van pijntjes na een lange actieve dag? Wil je van de bank af komen maar voelt een intensieve workout net een stapje te ver? Kom je maar niet tot rust? Als jij je in één of meerdere van deze vragen herkent, wordt het tijd om eens na te denken over flexibility training!

Flexibiliteit en mobiliteit voor je lichaam

Veel dagelijkse kwaaltjes en pijntjes, zoals rug- en schouderpijn, worden veroorzaakt door het verkeerd en onvolledig gebruiken van je lichaam. Denk aan een kantoorbaan waarbij je veel zit. Na verloop van tijd worden je spieren en gewrichten stijf en kunnen onwennige of onverwachte bewegingen pijn veroorzaken. Dit hoeft niet gelijk een blessure te zijn, maar kan je wel belemmeren in je dagelijkse doen en laten. De oplossing hiervoor kan heel simpel zijn: Investeren in een goed beweegpatroon!

In eerste instantie denk je misschien dat je dan zult moeten sporten om je spieren te trainen. Maar intensieve (kracht)training zorgt voor extra belasting op je spieren en gewrichten, die dit op dit moment misschien niet zo goed aankunnen. Gelukkig kun je je spieren en gewrichten ook geleidelijk soepeler en sterker maken met… flexibility training!

Wat is flexibiliteit en mobiliteit?

Flexibiliteit en mobiliteit zijn vaardigheden die je lichaam de hele dag door nodig heeft. Denk bijvoorbeeld aan het vooroverbuigen om je veters te strikken of het vermogen om snel en soepel uit een zittende houding te komen. Flexibiliteit wordt bepaald door de spieren en mobiliteit door de bewegingscapaciteit van het gewricht. Dus waar flexibiliteit voornamelijk gaat over hoe lenig je bent, focust mobiliteit zich op de algehele beweeglijkheid van je lichaam. Beide zijn essentieel voor een goed beweegpatroon. Als je flexibiliteit en mobiliteit op orde zijn, zul je merken dat je in je dagelijkse leven soepeler beweegt en minder snel last krijgt van pijntjes en kwaaltjes.

Flexibiliteit en mobiliteit voor je geest

Naast dat flexibility training veel lichamelijke voordelen heeft, is het ook ontzettend goed voor je geest. Tijdens flexibility training ligt de focus op je ademhaling. Door te focussen op een goede uitademing kunnen niet alleen je je spieren beter ontspannen, maar kom je ook mentaal tot rust. Hierdoor is flexibility training echt een momentje voor jezelf, om te kunnen ontsnappen aan de dagelijkse drukte en stress die je ervaart. En dat heeft wederom een positief effect op je lichaam, omdat het de stress die vastzit in je lichaam loslaat.

De voordelen van flexibility training

Twijfel je nog of flexibility training iets voor jou is? We zetten de voordelen van flexibility training nog eens voor je op een rijtje:

  • Focus op zowel lichamelijke als mentale training/ontspanning
  • Preventieve behandeling van kwaaltjes, pijntjes en blessures
  • Je wordt leniger
  • Je positie/houding verbetert
  • Het kan bijdragen aan je overige trainingen en sporten die je beoefent
  • Je beweegt soepeler in je dagelijkse leven

Meedoen op jouw niveau

Net als al onze Personal Training en Small Group lessen, past ook de flexibility les zich aan op jouw situatie en niveau. Je bepaalt zelf hoe ver en diep je kunt gaan en wat voor jou goed voelt. Heb je blessures of pijn? Dan kijken we samen welke houdingen jou gaan helpen. Natuurlijk pushen we je wel een beetje om het maximale uit jezelf te halen!

Flexibility training is ook een uitstekende vorm van bewegen als je al langere tijd stil zit en niet zo goed weet waar je moet beginnen. Flexibility training maakt je bewust van je eigen lichaam en wat je aankunt. Je voelt je hierdoor lichamelijk en mentaal sterker.

Benieuwd naar onze flexibility small group lessen? Kijk hier voor meer informatie of plan gelijk een gratis intake!

Heb je onze Instagram Reel over de Flexibility les al gezien? We nemen je mee in een uurtje ontspanning voor je lichaam en geest. Bekijk hoe het eraan toe gaat!

Bekijk overige berichten