dopamine - YOUR physical coach

14 februari, 2019

Legale Liefdesdrug: dopamine

14 februari. De dag der geliefden. En eigenlijk de dag der geheime geliefden. Valentijnsdag. Heb jij al bedacht hoe je je Valentijn gaat verrassen? Of is jullie liefde niet geheim meer en ben je tot over je oren verliefd? Ook als je langer met een partner bent, kun je regelmatig het euforische gevoel van verliefdheid nog ervaren. Er zijn een aantal chemische stofjes in onze lichamen die dat gevoel veroorzaken. De bekendste ‘liefdesdrug’ is phenylethylamine (PEA). PEA zorgt dat er dopamine vrijkomt. Daarnaast komt er endorfine en serotonine vrij als je verliefd bent. Verderop zal ik uitleggen wat er dan gebeurd in je lijf, maar eerst: wil ik stilstaan bij een andere actie. Er is namelijk nog iets wat hetzelfde euforische gevoel veroorzaakt, en dat is: TRAINEN!

Wat doet dopamine?

Dopamine, endorfine en serotonine zijn allemaal neurotransmitters: stoffen die communicatie mogelijk maakt tussen verschillende zenuwcellen in de hersenen. Dopamine zorgt ervoor dat je gemotiveerd bent om door te gaan, geeft een gevoel van beloning en maakt je blij. Endorfine zorgt voor een gelukzalig en euforisch gevoel en neemt angst weg. Ook serotonine geeft je een gelukkig gevoel en reguleert daarnaast o.a. je eetlust, gemoedstoestand en slaap. Deze processen worden al in gang gezet met 20 MINUTEN TRAINEN.

Gezien dopamine een nog grotere rol speelt in je hersenen, zoomen we hier even op in. Dopamine is een onderdeel van ons beloningssysteem en draagt daarom ook bij aan het vormen of het in stand houden van een verslaving. Ons lichaam laat een dopamine stijging vanzelf weer dalen. Maar… dopamine voelt voor je hersenen als een cadeautje. Deze willen dan ook graag nog eens dopamine vrijgeven om weer een euforische gevoel te ervaren. Je lichaam krijgt een seintje om dezelfde prettige actie (waardoor er dopamine aangemaakt werd) nog een keer te doen, zodat het dopamine-niveau weer stijgt. Wanneer dit vaker gebeurt, went je lichaam aan de dopamine en raakt er verslaafd aan. Dus, JA! Ook aan TRAINEN kún je verslaafd raken.

Houd dus goed in de gaten wanneer je een training gaat gebruiken om vervelende gevoelens/emoties te verdoven (net als bij alcohol- & drugsgebruik). Het dopamine-niveau zakt na de training namelijk weer naar een normaal niveau en uiteindelijk ga je ook de minder prettige emoties gewoon weer voelen. TRAINEN an sich is dus GEEN OPLOSSING voor deze gevoelens, maar zorgt wel voor een POSITIEVER uitgangspunt en ZELFVERTROUWEN in de omgang met emoties. En dát zorgt weer voor een betere balans van zowel lichaam als geest!

Naast lichaamsbeweging kan je lichaam ook met een aantal voedingsstoffen dopamine produceren. Voeding waar deze stoffen in zitten zijn: amandelen, pure chocolade, eiwitten, omega-3, bananen, appels & aardbeien.

Lust je geen pure chocolade of is je verliefdheid allang overgeslagen in ‘houden van’? Niet getreurd! Iedere keer als je je partner ziet maakt je lichaam het knuffelhormoon (oxytocine) aan. Het effect is minder extreem dan van dopamine, maar zeker euforisch! En heb je geen partner of Valentijn? Kom dan een keer (extra) meedoen met onze SMALL GROUP trainingen of plan PERSONAL TRAINING voor een goede dopamine-balans!

Meer weten over Personal Training / Small Group? Maak dan een afspraak voor een gratis intake.

Liefs,

Judith, Team YOUR | physical coach

Bekijk overige berichten