training met tempo's - YOUR physical coach

21 juni, 2019

Haal meer uit je training met tempo’s

Variatie in de trainingen is erg belangrijk. Daarom zien we vaak dat sporters na een aantal weken het hele schema’s omgooien en nieuwe oefeningen toevoegen of workload zwaarder of lichter maken. Maar jezelf een nieuwe trainingsprikkel geven, kan ook door te werken met verschillende tempo’s.

Wat is tempo training?

Laten we beginnen bij het begin, wat is tempo training en hoe werkt het? Als we het hebben over trainen met tempo’s, praten we over vier verschillende momenten.

  1. Het excentrische deel van de beweging, of het naar beneden laten zakken
  2. Het moment onderin de beweging
  3. Het concentrische deel van de beweging, of het naar boven duwen
  4. Het moment bovenin de beweging

Op ieder van de bovenstaande vier punten kan je een tijd koppelen. Dit ziet er bijvoorbeeld zo uit: 4-1-2-0. Bij een benchpress zou dit het volgende betekenen: Laat de stang 4 seconden zakken, houd de stang 1 seconde vast op je borst, duw de stang in 2 seconden omhoog en ga na 0 seconden/direct weer naar beneden om de volgende herhaling te starten.

De voordelen van tempo training

Tempo geeft een nieuwe prikkel in je training

Door tempo’s aan je huidige schema toe te voegen, krijgt je training een totaal andere draai. Je lichaam is het nieuwe tempo’s niet gewend en moet daarom opnieuw wennen.

Langzame tempo’s zorgen voor betere controle en stabiliteit

Door te werken met langzamere tempo’s, word je je veel meer bewust van de beweging die je maakt. Hierdoor krijg je meer controle en stabiliteit in je bewegingen en die helpen je straks weer om nieuwe PR’s te zetten.

Een tempo als 2-4-2-0 creëert een pauze onderin de beweging. Hierdoor komt de stang, kettlebell of dumbbell even helemaal stil te liggen. Je kan nu geen gebruik meer maken van momentum.

Een tempo als 4-1-2-0 legt heel erg de focus om de neerwaartse beweging van een oefening. Door dit gedeelte van de beweging langzaam aan te pakken, vergroot je na verloop van tijd de controle en stabiliteit.

Gebruik tempo om te werken aan explosiviteit

Een tempo hoeft niet altijd je beweging af te remmen. Het is ook mogelijk om te werken met explosieve tempo’s. Deze worden bijvoorbeeld weergegeven als 2-1-X-0. Dit tempo zegt het volgende: Laat de stang 2 seconden zakken, leg de stang 1 seconden stil, beweeg daarna explosief de stand naar de eindpositie en ga na 0 seconden/direct weer naar beneden om de volgende herhaling te starten.

Bij YOUR | Physical Coach pakken wij dat op deze manier aan

Of je nu komt trainen in groepsverband bij ons Small Group Training of je traint met een Personal Training, onze trainingen hebben altijd een persoonlijke aanpak.

Wij passen tempo toe in onze Small Group Trainingen, zoals je kan zien in de video hierboven. In onze PT’s gebruiken we tempo’s altijd op basis van jouw doelstellingen. Wil je een sterkere mind-muscle connection? Dan werken we met langzame tempo’s. Wil je sterkere en explosievere bewegingen kunnen maken? Dan combineren we tempo met onze brede kennis aan kettlebell training.

Wil je trainen met verschillende tempo’s? Plan een gratis intake in!

Bekijk overige berichten