17 september, 2019

Vis-a-vis: Dit doet visolie voor je lichaam

Visolie staat in de belangstelling. En niet voor niets. Naast de bewijzen dat ze het risico op hartaandoeningen in je kransslagaders verlagen, zijn er veel onderzoeken die positieve gezondheidseffecten van deze omega-3 vetzuren beschrijven. Denk bijvoorbeeld aan de groei en ontwikkeling van de hersenen, gunstige effecten op osteoporose en andere chronische ontstekingsziekten (Crohn en reuma). Of aan de geleiding van prikkels en informatie overdracht (ADHD en dyslexie). Al zijn nog niet alle effecten daadwerkelijk bewezen, in de praktijk zijn ze zichtbaar en het algemene beeld ziet er positief uit.

Visolie is essentieel voor je lichaam

Omega-3 vetzuren zijn meervoudig onverzadigde vetzuren. De drie belangrijkste zijn alfalinoleenzuur (ALA), eicosapentaeenzuur (EPA) en docosahexaeenzuur (DHA). Het zijn essentiële vetzuren. Dit betekent dat ze van belang zijn voor een optimale gezondheid, maar dat ons lichaam het niet zelf aan kan maken. Daarom is het belangrijk dat we voldoende van deze vetzuren via onze voeding binnenkrijgen. Bijvoorbeeld via (vette) vis, schelp- en schaaldieren, plantaardige oliën (vooral lijnzaadolie), linzen of groene bladgroenten.

ALA wordt in het lichaam omgezet in EPA, wat weer omgezet kan worden in DHA. De meeste mensen krijgen echter onvoldoende ALA binnen om dit om te zetten in voldoende DHA én daarnaast is ons lichaam ook beperkt in de omzetting van ALA naar DHA… Met deze informatie in gedachten, heeft ieder lijf dus extra visolie nodig, omdat we de essentiële vetzuren simpel gezegd niet voldoende binnen krijgen (en de absolute hoeveelheid van vetzuren is van belang voor de gezondheid) én niet voldoende kunnen omzetten om ons lijf optimaal te laten functioneren.

Vissen kunnen EPA en DHA ook niet zelf aanmaken. Ze halen het uit algen. Inmiddels zijn de technieken zo ontwikkeld, dat wij EPA en DHA ook direct uit algen kunnen halen. Als je dus vegan of vegetarisch bent (of niet houdt van de smaak van vis), kun je ervoor kiezen om algenolie als supplement te slikken.

Visolie voor balans & herstel

EPA is een bestandsdeel voor verschillende stoffen die van invloed zijn op de productie van hormonen en enzymen. EPA heeft daardoor een bewezen gunstige effect op hormoonschommelingen tijdens de menstruatie, zwangerschap en overgang. Voor vrouwen is het dus extra belangrijk om voldoende visolie binnen te krijgen!

Ook voor mensen die trainen (zoals jullie!) is visolie extra belangrijk. Wanneer de verhouding van omega 3 en 6 in balans is, zorgt je lichaam een gezonde celwand. Het membraam in de celwand kan dan goed afvalstoffen (die na een training in je lijf zitten) uit de cel transporteren en voedingsstoffen er in laten. Op deze manier voorkom je laaggradige ontstekingen in je lijf die anders om veel energie vragen.

Omega 3 visolie bestellen

Ga daarom direct naar onze webshop om visolie als supplement te bestellen, want de kans dat ook jij te weinig essentiële vetzuren binnenkrijgt, is dus heel groot.

Judith, Team | YOUR Physical Coach

Bron: vettefeiten.nl

Bekijk overige berichten