Waarom trainen met een kettlebell -YOUR physical coach personal training

28 mei, 2020

Waarom trainen met de kettlebell?

Als je ons al een tijdje kent en via onze website of Instagram volgt kun je er niet omheen: De kettlebell. Zowel in onze eigen workouts als de Personal Trainingen of Small Group Trainingen komt de kettlebell vrijwel altijd aan bod. Dat komt omdat de kettlebell zo ongelofelijk effectief en veelzijdig is!

Een kettlebell is een volledige gym

De kettlebell, ook wel ‘girya’ genoemd, kun je beschouwen als een draagbare gym. Met een kettlebell kun je namelijk alle spiergroepen trainen en werk je zowel aan kracht, flexibiliteit, stabiliteit en conditie. Als je een kettlebell met een redelijk gewicht hebt kun je hier dus in principe alles mee doen. Daarnaast heeft een kettlebell nog veel meer voordelen, die we in deze blog verder uitleggen.

Het zwaartepunt van de kettlebell

Het zwaartepunt van de kettlebell is, in tegenstelling tot bij een barbell of dumbbell, afwijkend. Dit maakt de kettlebell uniek en is één van de sterkste punten van de Kettlebell. Doordat het zwaartepunt, afhankelijk van de oefening die je doet, kun je er diverse spiergroepen mee trainen. Daarnaast train je hierdoor zowel flexibiliteit, kracht en stabiliteit tegelijkertijd.

Hoge intensiteit

De Kettlebell is enorm handzaam en op bepaalde punten in de oefeningen die je doet ‘gewichtsloos’. Hierdoor kun je met een kettlebell met een hoge intensiteit trainen. De kettlebell is dan ook dé combinatie van kracht- en conditietraining.

Een kettlebell training is doorgaans kort en explosief. Hierdoor komt je vetverbranding op gang en val je dus af terwijl je kracht en spiermassa opbouwt.

Hulp bij andere sporten en trainingsvormen

De kettlebell is zo effectief en veelzijdig dat het in principe een vervanging is voor trainingen met een barbell, dumbell of bodyweight. Maar alle vormen van (kracht)training hebben hun eigen voor- en nadelen. Dat is ook de reden waarom er tijdens onze Personal Training en Small Group Training  ook gebruikt wordt gemaakt van andere trainingsmethoden. De kettlebell blijft echter altijd een belangrijk onderdeel, want door te trainen met een kettlebell wordt je beter in andere vormen van (kracht)sport!

Blessure preventie

We kunnen nog pagina’s vol schrijven over de effectiviteit van de Kettlebell, maar het laatste grote voordeel dat we in deze blog willen uitleggen is blessure preventie.

Plotselinge stop- en draaibewegingen, slechte stabiliteit, slechte grip: Het zijn allemaal factoren die tot blessures kunnen leiden. Dit soort bewegingen doe je niet alleen tijdens een training, maar vaar ook in je alledaagse doen en laten. Een blessure zit dan ook vaak in een klein hoekje. Door dit met een kettlebell te trainen verlaag je de kans op blessures aanzienlijk!

Kettlebell Sensei

Ronald was de eerste Master Kettlebell Instructor en is daardoor hoofdtrainer geweest bij Overload Worldwide. Nicolette heeft daar ook haar Master Ketlebell gehaald. Ronald heeft hierna nog verdere opleidingen en seminars gevolgd, bij onder andere Steve Maxwell en Mike Mahler, en heeft met al die kennis en ervaring Kettlebell Sensei opgericht.

Kettlebell Sensei creëert een nieuwe moderne en uitdagende trainingsmethode met de Kettlebell als oude bewezen tool. Kwaliteit staat hierbij boven kwantiteit. De trainingsmethode lijkt simpel, maar simple does not mean easy. En het is gegarandeerd effectief!

Benieuwd naar kettlebell training bij YOUR | physical coach? Kom langs voor een gratis intake!

Bekijk overige berichten