Eten als medicijn - blog door your physical coach

12 november, 2024

Eten als medicijn: Werkt het?

An apple a day keeps the doctor away. Toch? Bij Your | Physical Coach geloven we dat voeding niet alleen dient als brandstof voor je lichaam, maar ook als een krachtige tool om je gezondheid en prestaties te verbeteren. Wat je eet kan een enorme invloed hebben op je energie, herstel en algehele welzijn. In deze blog leggen we uit hoe je voeding kunt inzetten als een medicijn voor je lichaam.

Wat is eten als medicijn

“Eten als medicijn” is een benadering waarbij voeding wordt gebruikt om de gezondheid te bevorderen, ziektes te voorkomen en herstel te ondersteunen. Het idee is dat de juiste voedingsstoffen je niet alleen kunnen helpen om optimaal te functioneren, maar ook om je lichaam te genezen en te versterken. Dit concept is de laatste jaren steeds meer in de schijnwerpers gekomen, en dat is niet zonder reden.

Als je bijvoorbeeld hard traint, kan het herstel van je spieren en het verminderen van ontstekingen afhangen van wat je eet. Daarnaast wijzen steeds meer onderzoeken aan dat voeding kan helpen bij het beperken van klachten bij chronische aandoeningen en ziektes. Voeding heeft namelijk effect op onze cellen en immuunsysteem. Uit verschillende onderzoeken blijkt dat voeding zich, net als medicijn, hecht aan de receptoren in onze cellen. Deze receptoren reageren vervolgens op een ontstekingsreactie in je lichaam. En de ontstekingsreacties spelen een grote rol in (chronische) aandoeningen zoals diabetes, hart- en vaatziekten en kanker.

Kan goed eten medicatie vervangen?

Nee, goede voeding is geen vervanging van medicatie. Goede voeding kan jouw lichaam ondersteunen om ontstekingsreacties tegen te gaan en hiermee voorkomen dat je bepaalde ziektes ontwikkelt. Het ontwikkelen van ziektes is echter niet alleen afhankelijk van je voeding. Ook leefstijl, genen en omgevingsfactoren zoals de locatie waar je woont hebben invloed op jouw lichaam en dus de ontwikkeling van ziektes. Een eenvoudige verkoudheid is hierdoor makkelijker te voorkomen met goede voeding dan bijvoorbeeld diabetes.

Wanneer je al (chronisch) ziek bent en hiervoor medicatie nodig hebt is voeding geen vervanging hiervoor. Voeding kan wel een goede ondersteuning zijn om klachten die je ervaart te verminderen. Denk bijvoorbeeld aan het minderen van vet eten bij hart- en vaatziekten of het beperken van suikers om kankercellen minder snel te laten groeien. Je zult hierdoor waarschijnlijk niet volledig genezen, maar je geeft het medicijn in je lichaam wel meer ruimte om z’n werk te kunnen doen.

De basisprincipes van gezonde voeding

Wat je precies moet eten om bepaalde ziektes te voorkomen of om klachten te verminderen hangt helemaal af van jou als persoon en je ziektebeeld. Hiervoor kun je het beste contact opnemen met een diëtist of specialist die zich focust op voeding in combinatie met bepaalde ziektes. Maar we kunnen wel een aantal basis principes van goede voeding met je delen! Deze basis principes zijn altijd goed voor jouw lichaam.

Kies voor volwaardige voeding

Een gevarieerd dieet is essentieel voor het behoud van een goede gezondheid. Volwaardige, onbewerkte voedingsmiddelen, zoals groenten, fruit, volkoren granen, gezonde vetten en eiwitten, leveren je lichaam de juiste brandstof. Ze ondersteunen niet alleen je fysieke prestaties, maar ook je mentale scherpte. Lees ook onze blog over onbewerkte voeding.

Eiwitten voor spierherstel en groei

Eiwitten zijn de bouwstenen van je spieren en essentieel voor herstel, bijvoorbeeld ook na intensieve training. Denk aan eiwitrijke voeding zoals kip, vis, eieren, peulvruchten en plantaardige eiwitbronnen.

Gezonde vetten voor energie en ontsteking

Vetten worden vaak onterecht vermeden, maar ze spelen een cruciale rol in ons lichaam. Ze helpen je niet alleen om energie op lange termijn te behouden, maar ze ondersteunen ook je hersenfunctie en helpen ontstekingen te verminderen. Avocado’s, olijfolie, noten, zaden en vette vis zijn uitstekende bronnen van gezonde vetten die je lichaam nodig heeft om optimaal te presteren.

Koolhydraten voor energie

Zeker wanneer je traint of actief bezig bent, zijn koolhydraten een belangrijke bron van energie. De juiste koolhydraten – zoals volkoren granen, fruit en groenten – geven je langdurige energie zonder de bloedsuikerspiegel te laten schommelen. Dit helpt je niet alleen tijdens je training, maar ook om je energieniveau gedurende de dag te stabiliseren.

In sommige gevallen wordt er juist gekozen voor het zoveel mogelijk beperken van koolhydraten. Dit wordt het keto-dieet genoemd en kan helpen om af te vallen, maar ook bij bepaalde chronische aandoeningen. Een mooi voorbeeld hoe voeding voor iedereen anders is.

Hydratatie

Voldoende water drinken is een essentieel onderdeel van een gezonde levensstijl. Niet alleen voor je algehele gezondheid, maar ook voor je prestaties tijdens de training. Wanneer je goed gehydrateerd bent, kan je lichaam beter functioneren, herstel sneller plaatsvinden en blijf je concentratie en energie behouden.

Ontstekingsremmende voeding

Naast het zorgen voor de juiste brandstof voor je training, is het ook belangrijk om te focussen op herstel en het verminderen van ontstekingen in je lichaam. Voeding kan hierbij helpen door het bevorderen van herstel en het verminderen van de ontstekingsreactie. Voedingsmiddelen rijk aan antioxidanten, zoals bessen, groene bladgroenten, en kruiden zoals kurkuma en gember, kunnen ontstekingen in je lichaam verminderen en het herstel bevorderen.

Onze conclusie

Dus, het gebruik van voeding als medicijn is geen snelkoppeling, maar een lange-termijnstrategie die je lichaam zal helpen om beter te functioneren, sneller te herstellen en sterker te worden. Raadpleeg altijd een arts of specialist wanneer je benieuwd bent naar de effecten van voeding op jouw ziekte of aandoening.

Onze tip: Begin met kleine aanpassingen in je dieet en kijk hoe je lichaam reageert. Het is belangrijk om naar je eigen behoeften te luisteren en de juiste balans te vinden.

 

Bekijk overige berichten