wat is onbewerkte voeding - YOUR physical coach

5 november, 2020

Wat is onbewerkte voeding?

Stap één naar een gezonder eetpatroon is de overstap van bewerkt naar onbewerkte voeding. Onbewerkte voedingsmiddelen hebben positief effecten op jouw lichaam en zullen je helpen je doel sneller te behalen. Maar wat is onbewerkt eten eigenlijk precies en hoe herken je het? En waarom is onbewerkt eten zoveel gezonder dan bewerkt eten?

Wat is onbewerkte voeding?

Onbewerkte voeding is voeding die rechtstreeks uit de natuur komt en waar dus niets aan is veranderd. Denk aan groenten, fruit, zaden, pitten, noten, eieren, vis, vlees of kruiden. Je kunt hun oorspronkelijke vormen nog herkennen en het is in principe niet noodzakelijk om deze producten te verpakken (al gebeurt dit in de supermarkt vaak wel). Onbewerkte voeding heeft in principe ook geen ingrediëntenlijst nodig, omdat er slechts 1 ingrediënt in zit.

Aan bewerkte voeding daarentegen, zijn doorgaans smaakversterkers, geurversterkers, kleurstoffen en meer toegevoegd om de houdbaarheid, de smaak, de geur of het productieproces te versnellen.

Waarom is onbewerkte voeding gezonder?

Door de bewerking van eten gaan veel voedingswaarden (vitaminen, mineralen, enz.) verloren. Daarnaast zijn er ‘onnatuurlijke’ stoffen aan het eten toegevoegd, die je in de natuur niet tegenkomt. Het is dus iets wat je lichaam van nature niet herkend, waardoor het ook slechter kan worden verwerkt door je lichaam.

Soms zijn er overigens ook nuttige bewerkingen. Zo wordt aan halvarine en margarine vaak vitamine A en D toegevoegd: Vitamines waar we vaak een tekort van hebben.

Voordelen van onbewerkt eten

Onbewerkt eten bevat dus meer voedingswaarden en is daarom gezonder dan bewerkt eten. Maar er zijn meer voordelen van onbewerkt eten:

  • Je krijgt meer binding met wat je eet. Steeds meer mensen verliezen de verbinding tot de natuur en herkennen groenten niet meer. Hoe meer onbewerkt je eet, des te bewuster je wordt van je eten en wat je binnenkrijgt.
  • De neiging om te snoepen neemt af. Je lichaam is namelijk al verzadigd door het onbewerkte eten en heeft geen behoefte meer aan zoete of zoute snacks.
  • Je weerstand verbetert als gevolg van de voedingswaarden die je binnenkrijgt. Hierdoor ben je bijvoorbeeld ook beter weerbaar tegen Corona 😉

Hoe herken je onbewerkte voeding?

Onbewerkt eten zijn producten zoals groenten, fruit, zaden, pitten, noten, eieren, vis, vlees of kruiden. Deze producten moeten niet verpakt zijn of verwerkt zijn in een ander voedingsmiddel. Een blikje ananas telt dus niet, een ananas uit het fruitschap wel. Een pizza met kip telt niet, de kip van de slager wel. Hoe zit dat dan met broccoli uit een zakje? Strikt genomen is dit bewerkt, want er zit een verpakking omheen en de broccoli is in stukjes gesneden. Wanneer er verder echter niets aan toegevoegd is vinden wij dit als onbewerkt eten tellen.

Soms kan het alsnog lastig te zijn om te herkennen of iets bewerkt is of niet. Daar hebben wij een gouden tip voor: Elke supermarkt heeft doorgaans dezelfde indeling. Onbewerkte voeding vind je in de buitenste ring van de supermarkt: Fruit- en groenteschappen, vlees en vis, eieren etc. Bewerkt eten zijn de rechte gangen in de supermarkt: Koekjes, knorr pakjes, frisdrank, etc.

Meer tips voor gezonde voeding

Benieuwd naar meer makklijke tips om gezonder te eten? We hebben een e-book geschreven waarin je meer leest over 10 onmisbare ingrediënten in huis! Download het gratis ebook hier!

Bekijk overige berichten