29 april, 2021

De vijf elementenleer van voeding

Of het nou gaat over wat je lievelingseten is (of juist niet). Wat er vanavond op tafel staat. Welk nieuw recept je hebt uitgeprobeerd. Wat goede en gezonde voeding is (of juist niet). Voeding blijft één van de onderwerpen waar we met elkaar veel over praten. Daar waar in eerdere blogs de meer Westerse kijk op voeding gedeeld is, gaat deze blog over een ander en interessant perspectief op voeding; de vijf elementenleer uit de Chinese geneeskunde.

Chinese Geneeskunde

Al duizenden jaren gaat de Chinese geneeskunde uit van de gedachte dat ziektes ontstaan, omdat de balans in het lichaam verstoord is. Wanneer je deze balans herstelt, ben je weer gezond. Daarbij ziet de Chinese geneeskunde de mens als een geheel, oftewel: lichaam en geest zijn met elkaar verbonden. Lichamelijke klachten kunnen dus komen door psychische problemen of emoties én/óf psychische problemen of emoties ontstaan door mogelijke lichamelijke klachten. De Chinese geneeskunde is gebouwd op een systematische en theoretische structuur, waaronder de voedingsleer van de vijf elementen.

De vijf elementenleer

De vijf elementenleer bouwt verder op de theorie van balans wat betreft voeding (i.c.m. leefstijl); de balans van de organen. Als er een orgaan ziek is, gaan de andere organen het zieke orgaan helpen. Het gevaar hiervan is dat wanneer het zieke orgaan niet beter wordt ook de helpende organen uitgeput raken en er weer een ander orgaan moet worden aangesproken. Een orgaan is “ziek” als er gebrek is aan warmte/energie of gebrek aan bloed/lichaamssappen. Om de zieke organen weer beter te maken, kun je voedsel eten dat je extra warmte of bloed geeft. Na jarenlang studeren hebben Chinese geneesheren gevonden welke voeding een dergelijke thermische werking heeft. De thermische werking van de voedingsmiddelen kan naast verwarmend (yang), ook neutraal of verkoelend (yin) zijn. Alle voedingsmiddelen zijn onderverdeeld bij één van de vijf elementen. Het eten van bepaalde dingen heeft dus invloed op het orgaan dat bij het element hoort. Elk orgaan heeft een partnerorgaan en de partnerorganen zijn onderverdeeld bij de elementen: hout, vuur, aarde, metaal en water.

In de tabel hieronder zie je wat er volgens deze leer nog meer met de elementen in verbinding staat.

 

vijf elementenleer

 

Een voorbeeld hoe deze tabel te lezen; problemen met de dikke darm uiten zich vaak met huidproblemen zoals acne of eczeem. De dikke darm hoort bij het element ‘metaal’. Wat betreft voeding kun je dan spelen met pittiger eten (verwarmen) of juist niet pittig (verkoelen). Fysiek kan het werken om te focussen op ademhaling door de neus en psychisch/emotioneel kun je je afvragen hoe je minder droevig of meer vertrouwen kan gaan voelen.

De Chinese geneesheren hebben naast deze vijf elementenleer nog een advies: “Ontbijt als een keizer, lunch als een edelman en dineer als een bedelaar”. Je wilt veel, warm en voedzaam ontbijten! Wellicht leuk om uit te testen of dit mega ontbijt goed bij jou past!

Lees onze andere blog: Eten met gezonde alternatieven, hoe doe je dat?

Judith
Team YOUR | Physical Coach

Bron: Natuurdiëtisten en 5 Element Food

Bekijk overige berichten