gezonde alternatieven voor voeding

15 september, 2023

Eten met gezonde alternatieven, hoe doe je dat?

Bij het bereiden van maaltijden staat gezond eten misschien niet altijd bovenaan onze prioriteitenlijst. Toch is gezond eten erg belangrijk, training en voeding gaan echter hand in hand voor een gezonde levensstijl. Gelukkig hoef je niet bang te zijn voor verandering, want gezond eten betekent niet automatisch minder smaakvol. In dit artikel delen we een aantal gezonde alternatieven waarmee je je maaltijden een heerlijke en voedzame boost kunt geven.

1. Volkoren is het nieuwe wit!

Tegenwoordig kun je voor vrijwel elke witte variant een gezonde volkoren alternatief vinden. Eén van deze gezondere vervangers is volkoren pasta. In tegenstelling tot witte pasta, bevat volkoren pasta meer vezels, vitamines en mineralen en heeft het een lager glycemisch gehalte. Dit betekent dat de koolhydraten langzamer worden afgebroken. Wat resulteert in een langer durend verzadigd gevoel en energie.

Voor wie op zoek is naar een wat avontuurlijker alternatief, kan courgettepasta ook een interessante optie zijn! Deze lichtgroene sliertjes bieden een goede manier om de traditionele pastaschotel te transformeren in een gezonde en smakelijke maaltijd. Of probeer glutenvrije opties zoals boekweit- en linzenpasta’s, die ook rijk zijn aan voedingsstoffen.

2. Zilvervliesrijst: De gezonde witte rijst look-alike!

Als we het hebben over gezonde alternatieven voor witte rijst, dan is het lastig om zilvervliesrijst over het hoofd te zien. Deze volkorenvariant van rijst biedt dezelfde textuur en smaak als witte rijst, maar dan met betere voedingsvoordelen. In tegenstelling tot zijn witte tegenhanger behoudt zilvervliesrijst zijn natuurlijke jasje en daarmee ook zijn voedingsvezels. Dit resulteert in een zeer voedzaam alternatief voor de klassieke witte rijst.

Voor degenen die zich liever vasthouden aan de vertrouwde klassieke rijst, probeer dan eens het witte gezonde alternatief, basmati rijst! Hoewel witte basmati rijst niet dezelfde vezelgehalte als zilvervliesrijst heeft, kan het nog steeds een waardevolle aanvulling zijn.

Deze rijstsoort is vooral geliefd in de Indiase keuken en wordt vaak geserveerd als bijgerecht bij curry’s, stoofschotels en andere gerechten. Natuurlijk hangt uiteindelijk de keuze tussen beide varianten rijst af van je persoonlijke voorkeur en voedingsdoelen. Beide hebben hun eigen unieke eigenschappen en kunnen op verschillende manieren worden genoten in diverse gerechten.

3. Pizza met een groene twist!

Laten we eerlijk zijn, pizza staat hoog op de lijst van geliefde comfort foods. Erg logisch, wie houdt er nu niet van de combinatie van tomatensaus, gesmolten kaas en je favoriete toppings. Dit kan natuurlijk een uitdaging zijn als je bezig bent met het maken van gezondere keuzes. Gelukkig is er een oplossing, namelijk de bloemkoolbodem!

Wat is er zo geweldig aan bloemkoolpizza? Bloemkool is rijk aan vitamine C, vitamine K en vezels. Het biedt een gezonde alternatief voor de traditionele pizzabodem gemaakt van witte bloem, die doorgaans minder voedingsstoffen bevat en een hoge glycemische index heeft. Een ander voordeel van bloemkoolpizza is dat het glutenvrij is. Voor mensen met coeliakie of glutengevoeligheid is dit zeker een pluspunt. Het vermijden van gluten kan spijsverteringsproblemen voorkomen en een opgeblazen gevoel verminderen.

4. Geen zout, geen zorgen: Ongezouten noten voor borreltijd!

Op zoek naar een gezonder alternatief voor snacks? Probeer dan ongezouten noten. Het klinkt eenvoudig, en dat is het ook. Noten behoren tot de schijf van vijf en worden aanbevolen om dagelijks een handje vol te consumeren. Maar de reden erachter is misschien nog niet duidelijk. In ongezouten noten zitten onverzadigde vetten, vitamines en ijzer. Dit biedt verschillende voordelen, zoals bescherming tegen hart- en vaatziekten en vermindering van vermoeidheid.

5. Bananenpannenkoeken: De goede start van de dag!

Ontbijt is de belangrijkste maaltijd van de dag, maar soms kunnen we vastlopen in een routine van dezelfde oude ontbijtgranen of boterhammen. Probeer daarom eens bananenpannenkoeken! Zoals de naam al doet vermoeden, vervang je de gewone ingrediënten door bananen.

Bananen zijn niet alleen van nature zoet, maar zitten ook boordevol kalium, vitamine C en vitamine B6. Deze fruitige krachtpatsers kunnen een goede aanvulling zijn op je ontbijt om je de energieboost te geven die je nodig hebt om de dag te beginnen. Het beste is dat de bananenpannenkoeken niet alleen vrij zijn van geraffineerde suikers, maar ook met slechts 1 banaan en 2 eieren, makkelijk te bereiden zijn. Wat voor in de ochtend een hoog voordeel kan zijn.
Zijn ze niet vullend genoeg? Voeg dan wat havermout toe aan het beslag! Ook kan je voor de smaak wat kaneel gebruiken.

Na het verkennen van deze vijf gezonde alternatieven voor ongezonde ingrediënten, kun jij je voedingskeuzes opnieuw benaderen. Onthoud dat een gezonde levensstijl draait om balans en genieten van voeding die goed is voor zowel je lichaam als je smaakpapillen. Dus laat je inspireren door deze alternatieven! YOUR | Physical Coach staat hierin altijd klaar om je te ondersteunen!

Geïnteresseerd naar meer informatie over groener eten? Lees onze blog: fabels of labels

Bekijk overige berichten

Test