wat is cutten - blog door personal trainer

6 mei, 2024

Wat houdt cutten precies in?

Wanneer je streeft naar een fitter lichaam, gewichtsverlies of meer spierdefinitie, dan heb je wellicht de term “cutten” wel eens gehoord. Maar wat betekent dit precies, en hoe kan het jou helpen je fitnessdoelen te bereiken? In deze blog duiken we dieper in de wereld van het cutten en geven we je praktische tips om te starten.

Wat is cutten?

Cutten is een term die vaak wordt gebruikt in de fitnesswereld om het proces van vet verliezen te beschrijven, terwijl je zoveel mogelijk spiermassa probeert te behouden. Dit is vooral populair onder bodybuilders en fitnessliefhebbers die na een periode van “bulken” (het opbouwen van spiermassa en vaak ook wat vet door een calorie-overschot) willen overgaan naar het definiëren van hun spieren.

Hoe werkt cutten?

Het basisprincipe van cutten is vrij eenvoudig: je consumeert minder calorieën dan je verbrandt. Echter, de kunst van effectief cutten ligt in het balanceren van je dieet en training zodat je vet verliest, maar je spieren behoudt. Dit vraagt om een zorgvuldig gereguleerde aanpak van je voeding en trainingsroutine.

Tips voor cutten

  1. Caloriebeperking: Om vet te verliezen, moet je een calorietekort creëren. Dit betekent dat je minder calorieën eet dan je lichaam nodig heeft voor onderhoud. Als je gaat cutten wil je jouw spiermassa zo goed mogelijk behouden. Het is daarom beter om voor een gematigd calorie-tekort te gaan, dat je geleidelijk verhoogd. Hierdoor kun je geleidelijk gewicht verliezen zonder extreme honger of verlies van spiermassa.
  2. Eiwitinname verhogen: Eiwitten zijn cruciaal tijdens het cutten omdat ze helpen je spiermassa te behouden. Het is aanbevolen om je eiwitinname te verhogen tot ongeveer 1.5 tot 2 gram per kilogram lichaamsgewicht. Kies bijvoorbeeld voor magere eiwitbronnen zoals kip, vis, tofu, kwark en peulvruchten.
  3. Krachttraining blijven doen: Om spiermassa te behouden, is het belangrijk om door te gaan met krachttraining. Focus op het behouden van je kracht in de sportschool, zelfs als je op een calorietekort zit.
  4. Voldoende rust en herstel: Herstel is een cruciaal onderdeel van elk fitnessprogramma, dus ook als je bezig bent met cutten. Zorg voor voldoende slaap en overweeg actieve hersteltechnieken zoals stretchen of yoga. Lees ook onze blog over succesvol rust nemen.

Voor wie is cutten geschikt?

Cutten is enorm populair in de fitnesswereld, maar is niet voor iedereen geschikt. Cutten is vooral effectief voor mensen die al een basisniveau van spiermassa hebben opgebouwd en die hun spieren meer willen definiëren door overtollig vet te verliezen. Als je net begint met fitness, is het belangrijker om eerst te focussen op het opbouwen van spierkracht en uithoudingsvermogen. Cutten is dus geschikt voor de gevorderde sporter.

Starten met cutten

Als je overweegt om te starten met cutten en je hebt dit nooit eerder gedaan, kan het raadzaam zijn om dit onder begeleiding van een professional te doen, zoals een personal trainer. Een personal trainer kan een persoonlijk plan opstellen dat aansluit bij jouw huidige fitnessniveau, helpt je bij het correct uitvoeren van oefeningen en geeft gepersonaliseerd voedingsadvies om je doelen te bereiken.

Cutten kan een uitdagend proces zijn, maar met de juiste aanpak en steun kan het je helpen de gewenste resultaten te bereiken. Onthoud dat consistentie de sleutel is tot succes, en dat het behouden van een gezonde balans essentieel is voor langdurig resultaat.

Bekijk overige berichten