Vitamine D supplement slikken - YOUR physical coach

25 november, 2020

Vitamine D als beschermer tegen Corona?

De laatste tijd hoor je weer veel in het nieuws over de bescherming van Vitamine D tegen het coronavirus. Feit of fabel? En wat doet vitamine D eigenlijk voor je lichaam?

Wat is vitamine D?

Vitamine D is een in vet oplosbaar stofje dat in de huid wordt aangemaakt onder invloed van zonlicht, de belangrijkste bron van vitamine. Je hebt het nodig om calcium uit voeding in je lichaam op te nemen. Het is daarom belangrijk voor de groei én het behoud van stevige botten en tanden, maar daarnaast speelt het ook een belangrijke rol bij een goede werking van je spieren en je immuunsysteem. Het helpt onder andere cellen te doden die door een virus zijn besmet.
Meer weten over de werking van vitamine D? Bekijk ook even deze blog over vitamine D, die we eerder hebben geschreven.

Misleiding of is er een link tussen een vitamine D-tekort en het coronavirus?

Covid-patiënten hebben vaak last van hun immuunsysteem dat in reactie op het coronavirus uit de bocht vliegt. Vitamine D zou die ontsporing kunnen bedwingen. Wetenschappers concluderen dat mensen die besmet zijn met COVID-19 twee keer zoveel kans lopen om te overlijden aan het virus als ze ook een vitamine D-tekort hebben. Toch is dit geen onomstotelijk bewijs. Het onderzoek toont alleen aan dat er een bepaald verband tussen beide is. Er kan daarnaast een derde factor in het spel zijn die zowel het vitamine D-tekort als de verhoogde vatbaarheid voor het virus veroorzaakt: obesitas. Vitamine D wordt opgeslagen in vetweefsel. Hoe meer vet iemand heeft, hoe meer vitamine D die moet innemen om het gehalte op peil te houden.

Toch vitamine D gaan slikken?

Er kan dus nog niet met zekerheid gesteld worden dat er een directe link is tussen een vitamine D-tekort en een hoger risico op overlijden aan de gevolgen van het coronavirus. Over één ding lijken alle deskundigen het eens: de meeste mensen die in een gematigd klimaat leven hebben in de winter een tekort aan vitamine D. Er is dan te weinig zonlicht om de aanmaak van de vitamine in de huid op gang te brengen. Daarom alleen al is het goed om meeste elke dag een vitamine D-supplement in te nemen.  Want zoals ook al eerder genoemd draagt vitamine D bij aan een gezond lichaam in het algemeen. En dat willen we natuurlijk allemaal!

Hoe lang duurt het voordat vitamine D echt werkt?

Wat veel mensen niet weten, is dat het wel even duurt voordat vitamine D écht werkt. Het herstel van een vitamine D-tekort duurt namelijk gemiddeld tussen de drie en zes maanden. Als je nu zou beginnen met het slikken van vitamine D, dan duurt het dus wel even voordat het echt effect heeft op je lichaam. Maar net als voor zoveel dingen geldt: Beter laat dan nooit!

Wil jij je de aankomende wintermaanden, lockdowns én daarna extra beschermen en een supplement slikken om te zorgen voor voldoende vitamine D? Bestel hier Vitamine D in onze shop.

 

Meer weten over onze trainingen? Plan een gratis intake in!

Bekijk overige berichten