24 juli, 2019

Wat doet collageen voor je lichaam?

Bindweefsel. Een rekbaar weefsel wat je kunt zien als de lijm van je lijf. Het houdt alle onderdelen van je lichaam bij elkaar en geeft steun aan organen. Sterker nog, bindweefsel is de beschermheer van je organen en kapselt je zenuwen, bloedvaten en lymfebanen in. Daarom is het dus heel belangrijk om goed voor dit weefsel te zorgen. Toch hebben veel mensen last van verklevingen en ontstekingen in hun bindweefsel, met pijn en stijfheid ergens in het lijf als gevolg. Gelukkig zijn ‘issues met je tissues’ veelal op te lossen. Een grote speler om de lijm van je lijf gezond te houden is het eiwit collageen.

Wat is collageen?

Collageen zijn de belangrijkste (extracellulaire) eiwitten in je lichaam. Het zorgt voor structuur, samenhang, elasticiteit en stevigheid van de verschillende soorten bindweefsel. Kraakbeen, botten, pezen, ligamenten (gewrichtsbanden), huid en bloedvaten bestaan grotendeels uit deze eiwit. Er zijn meer dan 14 typen en de meeste weefsels en organen bevatten verschillende soorten collageen-eiwit.

Meer dan 90% van het collageen in het lichaam bestaat uit type I. Type I, III, V en XI komen in vrijwel alle soorten bindweefsel voor; kraakbeen bevat hoofdzakelijk type II en daarnaast een kleine hoeveelheid type IX, X en XI.

Type 1 en type 2

Collageen type 1 is belangrijk voor je gewrichten (lees: pezen, ligamenten, gewrichtskapsel, synoviale membraan, meniscus, spieren, bloedvaten en botweefsel). Pijn in je gewrichten en stijfheid kan veroorzaakt worden doordat het collageen-gehalte in je lichaam is afgenomen. Suiker, teveel zon en roken verstoren bijvoorbeeld de productie van collageen. Zie het als een soort smeerolie voor je gewrichten, en net als met een fietsketting: hoe beter gesmeerd, hoe makkelijker je trapt!

Collageen type 2 is belangrijk voor het kraakbeen. Kraakbeen bestaat voor twee derde uit collageen (is dus een belangrijke bouwsteen). Suppletie met  type 1 en/of type 2 (in natuurlijke vorm) helpt bij artrose en soms ook bij andere reumatische aandoeningen zoals reumatoïde artritis en jeugdreuma. Voedingssupplementen met type 1 hebben al binnen een week merkbare effecten bij artrose, terwijl preparaten met type 2 enige weken moeten worden ingenomen alvorens dit het geval is.

Een jonge, frisse huid

Collageen is de beste botox in town! Het is namelijk verantwoordelijk voor stevigheid en elasticiteit van de huid. Tijdens het vernieuwingsproces van de huid wordt op jonge leeftijd voldoende collageen aangemaakt om de huid jong, stevig en soepel te houden. Maar na je 25e levensjaar neemt deze productie gestaag af. Hierdoor veroudert de huid en ontstaan er rimpels. Ook wordt de huid slapper en effecten van buitenaf hebben een grotere invloed op de huid (denk bijvoorbeeld aan de zon).

Belangrijke partners van collageen

Het lichaam kan niet uit het niks collageen produceren. Essentiële co-factoren zijn vitamine C en vitamine D. Vitamine C bevat ijzer en heeft je lijf nodig om collageen sterk en plakkerig te maken. Ook beschermt vitamine C cellen tegen een te veel aan zuurstof (met kans op afbraak). Vitamine D is belangrijk voor de synthese van collageen, dus dat al het lijm in je lichaam met elkaar in verbinding staat. In de blog over vitamine D kwam al naar voren dat deze vitamine een rol speelt bij een goede werking van spieren en dat een tekort pijn of zwakte als symptomen veroorzaakt….. dan wordt er collageen afgebroken!!! Ook een te hoge inname van vitamine A zorgt voor afbraak.

collageen drink bestellen

Wil jij goed voor je lijf zorgen? (of er jonger uitzien 😉 ) Denk dan ook aan je bindweefsel! Bestel via onze webshop collageen als supplement en laat je versteld staan door de effecten.

Judith, Team | YOUR Physical Coach

Bron: Orthokennis

Bekijk overige berichten