vrouw ochtend sporten

24 maart, 2022

Wat is beter: sporten in de ochtend of de avond?

Vaak krijgen we de vraag; wat is nou het beste, in de ochtend of de avond sporten? Dit is een moeilijke vraag, omdat er niet één duidelijk antwoord op is. Zo hoor je van de een dat sporten in de avond zorgt voor een slechte nachtrust, maar de ander zweert er bij. In deze blog beschrijven we daarom de voor- en nadelen van in de ochtend of in de avond sporten.

Trainen in de ochtend

Zowel mentaal als fysiek kan ‘s ochtends sporten voordelen hebben. Veel mensen vinden het heerlijk om in de ochtend te trainen. Dat is ook niet zo gek; tijdens het sporten maak je namelijk endorfine aan, een stofje waar je blij en energiek van wordt. Het geeft je energie en dit kan je helpen om goed aan je dag te beginnen.

Wat zijn andere voordelen van sporten in de ochtend? We zetten ze hier voor je op een rijtje:

  • Voor het ontbijt in beweging komen brengt je verbranding al in gang. Bij YOUR | Physical Coach raden we dan ook aan om al wat te bewegen in de ochtend, ook al is het een korte wandeling.
  • Voor veel mensen is het fijn om te sporten zonder een vol gevoel.
  • Het geeft energie aan het begin van je dag.
  • Als het lastig voor je is om jezelf te motiveren om te sporten, kan in de ochtend sporten ook een uitkomst zijn. Dan ben je er meteen vanaf en hik je er niet meer de hele dag tegenaan.
  • Het kan helpen met het verbeteren van je slaap, door sporten versterk je je dag en nacht ritme.

Maar misschien past sporten in de ochtend niet in jouw plaatje. Wat zijn dan de voordelen van sporten in de avond?

Trainen in de avond

Waar het ‘s ochtends fijn kan zijn om die energieboost te krijgen, kan dat aan het einde van de dag ook lekker zijn.

De voordelen van sporten in de avond:

  • Als je voor je werk veel zit kan dit vermoeiend zijn en zorgt de training er voor dat je weer in beweging komt.
  • Je maakt je hoofd leeg van de waan van de dag. Alles wat er is gebeurd zet je even lekker aan de kant.
  • Ook is het voor jou misschien wel zo dat je in de middag en avond meer energie hebt, en daarom lekkerder traint. Dit verschilt natuurlijk per persoon, maar wie weet is het voor jou een uitkomst.
  • Het leegmaken van je hoofd kan ook leiden tot een betere nachtrust.

Het effect van training op slaap

Dus wat is nou beter voor je slaap, in de ochtend of avond sporten? We weten in ieder geval dat een goede nachtrust zorgt voor een betere herstel van de spieren. Tijdens de slaap gebeurt dit voornamelijk.

Eigenlijk is in de ochtend of avond sporten allebei goed. Uit onderzoek is gebleken dat sport over het algemeen je natuurlijke dag- nachtritme versterkt en daardoor jouw slaap verbetert. Het specifieke moment maakt hiervoor eigenlijk niet veel uit. Voor de een zal het zo zijn dat sporten voor het slapen het beste werkt, en de ander wordt hier juist te wakker van. Houdt er rekening mee dat je na het sporten een energieboost kan hebben. Zorg er dan voor dat er genoeg tijd zit tussen de training en het slapen. Hoe lang dat is, is iets wat je voor jezelf moet uitvinden. Lees in dit blog meer over de invloed van slapen op je gezondheid.

In de ochtend of avond trainen: wat past bij jou?

Over het algemeen is ‘s ochtend of ‘s avonds sporten eigenlijk altijd iets wat te maken heeft met jouw persoonlijke voorkeur en levensstijl. Misschien vind je sporten in de ochtend fijner, maar begin je al heel vroeg met werk. Dan past het simpelweg niet in jouw agenda en zul je toch in de avonden moeten gaan sporten. Het is dan ook niet voor niets dat wij bij YOUR | Physical Coach altijd samen kijken naar haalbare doelen die binnen jouw leefstijl passen. Zo maken we een planning die werkt en behaal je je doelen makkelijker. Trainen kan dan ook in de ochtend, middag of avond bij ons. Probeer het eens, en kijk wat voor je werkt. Je kan altijd bij ons terecht voor een gratis intake, waarin we je vragen over sporten, voeding en leefstijl graag beantwoorden!

Bekijk overige berichten