Effect van slaap op je gezondheid

26 oktober, 2020

Slaap jezelf gezond: De invloed van slaap op je lichaam

Hoeveel uur slaap jij per nacht? Op weg naar een gezonde leefstijl zijn we geneigd ons meteen op voeding en training te storten. Daarbij vergeten we vaak het belangrijkste: Rust. Dat betekent voldoende rust nemen tussen je trainingen (zie ook deze blog), maar ook goed slapen! Er wordt wel eens gezegd dat slapen het beste medicijn is. Dat is helemaal niet gek, want terwijl jij slaapt heeft jouw lichaam de tijd om allerlei processen in je lichaam te regelen.

Wil jij actief je gezondheid verbeteren? Begin dan vanavond nog met beter slapen!

Waarom is slaap zo belangrijk?

  • Tijdens je slaap herstelt je lichaam zowel lichamelijk als mentaal.
  • Een goede nachtrust verbetert je weerstand tegen verkoudheid, griep en… Corona!
  • Terwijl je slaapt maakt je lichaam een groeihormoon (verjongingshormoon!) aan.
  • Als je goed uitgerust bent heeft je lichaam overdag minder behoefte aan snelle energie. Dit betekent dat je minder trek in koolhydraten en suikers hebt, waardoor het gemakkelijker wordt om gezond te eten.
  • Slaap draagt bij aan je cognitieve vermogen. Oftewel: Hoe beter je slaapt des te beter jouw hersenen kunnen werken. Je hebt bijvoorbeeld meer concentratie, legt verbanden makkelijker en je kunt dingen makkelijker onthouden.
  • Je reactievermogen is een stuk beter als je lichaam uitgerust is. Dat is in het verkeer, maar bijvoorbeeld ook bij veel banen erg belangrijk.
  • Slapen is goed voor je mindset. Je komt namelijk niet alleen fysiek, maar ook mentaal tot rust. Hierdoor ben je minder gevoelig voor negatieve prikkels en reageer je minder emotioneel.

Gevolgen slaaptekort - YOUR physical coach

Hoeveel slaap heb je nodig?

Als je mensen op hun slaapgedrag aanspreekt, zeggen er velen dat ze aan 6 uur slaap per nacht genoeg hebben. Dat is onzin. Het kan kloppen dat je je na 6 uur slapen uitgerust voelt, maar je lichaam is dat nog lang niet. Je lichaam heeft 7 tot 9 uur slaap nodig om optimaal te kunnen herstellen. Dat is dus exclusief de tijd die je nodig hebt om in slaap te vallen of de minuten die je ’s nachts wakker bent omdat je naar de wc gaat.

Slaaptekort compenseren door caffeïne

Heb jij meerdere koppen koffie nodig om wakker te worden én te blijven op een dag? Dat is een teken van je lichaam dat je een slaaptekort hebt. Veel mensen zijn geneigd dit vervolgens weer te compenseren door nog meer cafeïne in te nemen, waardoor ze juist nog slechter gaan slapen. Hierdoor kom je in een vicieuze cirkel terecht waarin je lichaam steeds minder uitgerust is. Herken jij je hierin? Bouw je koffiegebruik dan langzaam af. De behoefte naar koffie is niet meer dan een gewoonte en gewoontes kun je veranderen!

Onze regel: Alleen koffie drinken tussen 10 en 16 uur en maximaal 2 koppen per dag.

Tips voor een betere nachtrust:

  • Leg je telefoon weg (liefst al een halfuur voordat je naar bed toe gaat).
  • Ga elke dag op een vast tijdstip naar bed.
  • Beweeg overdag. Hoe minder je beweegt, des te slechter je slaapt.
  • Doe iets rustgevend voor het slapengaan, zoals een boek lezen of douchen. Kies wat voor jou werkt! Vermijd teveel prikkels van geluid en beeld.

Van Covid naar go fit!

Slaap verbetert dus je gezondheid en hoe gezonder jij bent, des te beter je lichaam ook is gewapend tegen het Corona virus. Lees hier meer over het verbeteren van je gezondheid tegen Corona.

Bekijk overige berichten