winterdip - YPC

25 oktober, 2021

Winterdip? 5 tips om de koude wintermaanden door te komen

Tijdens de herfst- en wintermaanden zijn de dagen kort en is het buiten donker, koud en guur. Het is soms lastig om wat zonnestralen mee te pikken en het grauwe weer kan sombere gevoelens versterken. Het is dan ook niet vreemd dat veel mensen wat minder lekker in hun vel zitten en last krijgen van een winterdip. Je voelt je vermoeid, hebt weinig energie, bent sneller geïrriteerd en hebt minder zin om dingen te ondernemen waardoor je in een neerwaartse spiraal terecht komt. Gelukkig zijn er een aantal dingen die je zelf kan doen om die winterdip aan te pakken. We delen ze graag met je.

Wat is de oorzaak van een winterdip?

Omdat het in de herfst en winter ‘s ochtends langer donker is en ‘s avonds eerder donker wordt, word je aan minder daglicht blootgesteld. Dat heeft een aantal gevolgen:

  • Je biologische klok raakt ontregeld, omdat ‘s ochtends langer donker is én ‘s avonds eerder donker wordt. Hierdoor gaat de productie van melatonine ‘s ochtends langer door en maakt je lichaam ‘s avonds eerder melatonine aan, waardoor je meer moeite hebt met opstaan en je je overdag en ‘s avonds slaperig voelt.
  • Je lichaam maakt minder vitamine D aan. Een tekort aan vitamine D kan vermoeidheid en lusteloosheid veroorzaken.
  • Je lichaam maakt minder serotonine (gelukshormoon) aan, waardoor je mentaal minder lekker in je vel zit.

Tips om een winterdip tegen te gaan

1. Tijd voor actie, beweeg!

Sporten klinkt misschien gek als je al vermoeid bent, maar juist door sporten kun je je fitter voelen. Het zorgt ervoor dat je lichaam endorfine aanmaakt; een hormoon dat je humeur een positieve boost geeft. Geen zin om te bewegen? Maak het niet moeilijker dan het is! Pak bijvoorbeeld de fiets naar kantoor, maak ‘s ochtends een stevige wandeling in het park of ga tijdens de lunch een blokje om.

2. Zorg goed voor jezelf

Het grauwe en kille weer en de korte dagen nodigen eerder uit tot lekker binnen cocoonen. En hoe graag je ook een winterslaap zou willen houden, het is écht beter om gewoon uit bed te komen. Richt je aandacht op de dingen waar je blij van wordt en plan leuke activiteiten in je agenda. Door er lekker op uit te blijven gaan heb je niet alleen fijne afleiding, maar voel je je ook minder eenzaam. Leuke plannen zorgen ervoor dat iets hebt om naar uit te kijken!

3. Eet gezond en gevarieerd

Een winterdip en ontregelde biologische klok gaan vaak gepaard met een hongergevoel. Met een regelmatig voedingspatroon breng je structuur aan in je dag. Gezond en regelmatig eten zorgt voor een evenwichtige stofwisseling. Dit draagt bij aan het op peil houden van je energieniveau. Zorg er daarom voor dat je minimaal 250 gram groente per dag binnenkrijgt en voldoende varieert.

Vitamine D, omega-3 en gezonde eiwitten zijn belangrijk in deze periode. Aminozuren Complex kan ook een goede aanvulling zijn in de winter. Het draagt bij aan het versterken van het afweersysteem van het lichaam en vermindert vermoeidheid.

In onze webshop kun je deze hoogwaardige supplementen bestellen. Daarnaast kun je ons altijd vragen om advies bij het nemen van deze supplementen.

4. Ritme

Breng structuur aan in je dag. Een vast ritme zorgt ervoor dat je je biologische klok weer op de rails krijgt. Ga daarom elke dag rond hetzelfde tijdstip naar bed en sta rond dezelfde tijd weer op. Een goede nachtrust is essentieel voor een energiek gevoel gedurende de dag. Meer weten over het effect van slaap op je gezondheid? Lees het in deze blog.

5. Ga naar buiten

De winter is niet alleen maar regenachtig en donkergrijs. Er zijn (gelukkig) genoeg zachte en zonnige dagen. Benut deze dagen optimaal en ga lekker naar buiten in de frisse lucht. Daardoor krijg je weer positieve energie!

Skip je winterdip!

Herken jij de symptomen en denk je dat je ook last hebt van een winterdepressie? Is sporten wel het laatste waar je zin in hebt? Maak dan eens vrijblijvend kennis met YOUR | physical coach. Ook als je een blessure hebt kunnen we jou trainen en behandelen.

Wij maken jou klaar om het maximale uit je leven- of sport te halen. Voor een gezonder en fitter lijf, maar ook om je mentale gesteldheid een boost te geven. Samen verslaan we jouw winterdip! Gezond van binnen, sterk van buiten.

 

Meer weten over onze trainingen? Plan een gratis intake in!

Bekijk overige berichten