5 juni, 2019

5 tips voor een gezondere dag op kantoor

Veel van ons hebben een kantoorbaan of een andere vorm van zittend werk. Veel mensen zitten gemiddeld meer dan 7,5 uur per dag. Dat is behoorlijk veel tijd, vooral als je bedenkt hoe je die tijd net wat gezonder en fitter had kunnen besteden. Maar gelukkig kun je ook tijdens je werk aan je gezondheid werken. Hieronder 5 tips waarmee je jouw kantoorbaan nét wat gezonder maakt.

#1: Loop voor je koffie, thee of glas water

Tijdens kantooruren wordt er veel koffie, thee of ander drinken genuttigd. Omdat dit aan de lopende band wordt verbruikt, wordt er in veel gevallen een kan koffie, thee of water neergezet binnen handbereik. Klinkt lekker makkelijk, maar hierdoor blijf je weer wat langer zitten.

Loop daarom voor ieder kopje koffie even naar de koffiemachine of laat je fles of kan water in de koelkast staan. Hierdoor beweeg je weer net iets meer dan je gewend bent!

#2: Houd je koffie-inname goed in de gaten

Voor veel mensen is koffie een goede start van de dag, maar hoe zorg je er voor dat je jouw koffie-inname op een gezonde manier toepast?

Een goede start van de dag is belangrijk, maar een kop koffie zou geen vereiste moeten zijn voor een succesvolle opstart. Drink daarom je eerst kop pas na 10 uur. Rond deze tijd ben je al goed opgestart en ben je niet afhankelijk van dat eerste kopje koffie.

Wanneer mensen koffie drinken, doen ze dat vaak voor de cafeïne in de koffie. Cafeïne heeft een opwekkend effect en geeft je energie. Als je dit te laat op de dag drinkt, zal de kwaliteit van je slaap dalen. Drink daarom geen koffie meer na 4 uur.

Een aantal kopjes koffie is goed voor je. Je bent gefocust, je vetverbranding kan goed op gang komen en koffie bevat goede voedingsstoffen. Maar teveel koffie kan ook nadelen hebben. Drink daarom maximaal 4 kopjes koffie per dag.

Een handig weetje over koffie: koffie onttrekt vocht uit je lichaam. Als je je houdt aan bovenstaande tips, heb je meer drinkmomenten die je kan vullen met water of thee.

#3: Eet regelmatig

Onze derde tip voor alle kantoortijgers is een tip die erg voor de hand ligt, maar in de praktijk wat lastiger is om uit te voeren.

Onverwachte telefoontjes, afspraken op locatie of interne meetings kunnen ervoor zorgen dat jouw planning verschuift, waardoor het lastig kan zijn om regelmatig te eten. Herken jij je hierin? Probeer dan (desnoods in je agenda) vaste tijden hiervoor vrij te houden. Meer leren over gezonde voeding? Bekijk dan ons blog over de vijf elementenleer van voeding.

#4: Een fitte pauze

De pauze is een ideaal moment om even tot rust te komen, je benen te strekken en te genieten van je lunch. Wij hebben nog een aantal tips om je pauze nét iets gezonder te maken.

Veel mensen lopen graag een rondje om de benen te strekken. Wil je dit rondje nog verbeteren? Let dan goed op de volgorde van je pauze. Het is beter om eerst een rondje te lopen en achteraf pas te eten.

#5: Blijf bewegen, ook tijdens werkuren

Meer bewegen tijdens kantooruren is een tip die erg logisch klinkt, maar de uitvoering kan nog een stuk lastiger zijn dan verwacht. Vaak zitten we vast aan onze computer of in een lange meeting.

Het is daarom belangrijk om je mindset te veranderen en er actief aan te blijven denken om minimaal 5 minuten te bewegen binnen ieder uur. Als je tip #1 al goed toepast, zul je merken dan je al vaker opstaat om voor je drinken te zorgen. Daarnaast kan je ieder uur even je benen strekken en kijken hoe het er voor staat bij je collega’s. Moet je ergens diep over nadenken? Sta dan op en bedenk al wandelend een oplossing. Dit is niet alleen goed voor je lichaam maar schijnt ook je creativiteit te bevorderen.

Op deze manier voorkom je dat je spieren vast gaan zitten of verkorten. Merk je dat je toch teveel hebt gezeten en heb je last van stijve spieren? Kijk dan ook even naar onze blogs over flexibiliteit.

Bekijk overige berichten