feiten en fabels over afvallen

8 maart, 2023

Afvallen: feit of fabel?

Zoals je waarschijnlijk weet helpen we je bij YOUR | Physical Coach om een langdurige leefstijlverandering te laten plaatsvinden. We geloven niet in kortstondige diëten of speciale trucs en producten die helpen bij het afvallen of om snel fit te worden. Dat is ook belangrijk, want om gezond te blijven moet je consistent zijn. Helaas gaan er veel fabeltjes rond over voeding en afvallen, die niet waar zijn. Hieronder zetten we een aantal van dit soort uitspraken uiteen, en lichten we toe of ze feiten of fabels zijn.

Als je ‘s avonds na 7 uur eet, word je dik

Dit is…een fabel! Als je meer calorieën binnenkrijgt dan je verbrandt, kom je aan. Het maakt dus niet uit op welk moment van de dag je deze calorieën binnen krijgt. Het kan natuurlijk wel zo zijn dat je ‘s avonds moeite hebt met te veel snacken. Probeer daarom altijd door de dag heen een paar voedzame maaltijden te eten.

Je moet koolhydraten vermijden om af te vallen

Als je de vorige alinea hebt gelezen, weet je het antwoord al. Dit is een fabel. Wederom komt het er op neer dat de energie die je binnenkrijgt in verhouding moet staan met de energie die je verbruikt door te bewegen. Voor je gewicht en het afvallen is het minder belangrijk waar die calorieën vandaan komen. Wel is het zo dat je macro’s (oftewel de verhouding koolhydraten, vet en eiwitten) invloed hebben op je gezondheid. Als je dan in verhouding erg veel koolhydraten eet, kan het voor de gezondheid nuttig zijn om dit te verminderen. Het draait uiteindelijk om balans. Dit sluit aan op de volgende fabel:

Vet is een dikmaker

Feit én fabel. Hier geldt hetzelfde als voor koolhydraten! Bij het afvallen is je calorie-inname het belangrijkste. In vet zitten relatief veel calorieën, maar je hebt ze nodig. Zorg dus wederom voor balans in je dieet.

Want ook vetten heb je nodig, net als koolhydraten en eiwitten. Vaak wordt als richtlijn een verdeling van 40% eiwitten, 40% koolhydraten en 20% vet. Dit is natuurlijk wel afhankelijk van je leefstijl. Heb je hier hulp bij nodig? Wij helpen je natuurlijk graag. Lees ook eens deze blog waar we dieper ingaan op deze macronutriënten.

Toch zit er een kern van waarheid in deze uitspraak. Er zijn namelijk verschillende typen vetten: verzadigde en onverzadigde vetten. Voornamelijk transvetten zorgen voor een hoger cholesterol, en andere onverzadigde vetten voeren cholesterol juist af. Daarom is het belangrijk dat je bij het afvallen voornamelijk gezonde onverzadigde vetten eet, zoals vis, noten en avocado.

Light is altijd gezonder

Dit is een fabel. Light betekent dat er 30% minder vet of suiker in een product zit, dan de gewone variant. Dus het is zo dat er minder calorieën in zitten dan de gewone variant. Maar vergeet niet dat minder calorieën niet hetzelfde is als gezonder. Kijk daarom altijd naar jouw doelen en probeer over de hele linie een gezondere leefstijl te creëren.

Als je afvalt, kom je later toch weer aan

Feit én fabel. Uit onderzoek blijkt dat als je een kortdurend, intensief dieet volgt voor het afvallen, je daarna vaak snel weer aankomt tot je oude gewicht. Dit komt omdat je geen permanente leefstijlverandering toepast. Gelukkig blijkt dat het permanent verbeteren van je leefstijl wél werkt. Daar helpen wij je graag bij! Neem contact met ons op voor meer informatie over afvallen. In deze blog lees je ook meer over het verschil tussen een lifestyle change, afvallen en een dieet.

Eiwitten zijn belangrijk voor de spieropbouw

Kwark, kip, eieren en vlees… Het zijn allemaal producten die je kunnen helpen om genoeg eiwitten binnen te krijgen. Dit is dan ook een feit. Eiwit is de voedingsstof die helpt bij de spieropbouw, en is dus voor iedereen belangrijk is om te eten. Als je meer gaat bewegen, kan je het best ook de eiwitinname wat verhogen. Let op: als je meer eiwitten gaat eten, krijg je niet magisch opeens het lichaam van een bodybuilder. Denk eraan dat het eten van eiwitten altijd gepaard moet gaan met meer beweging en krachtoefeningen, om de eiwitten ook echt om te zetten in spierweefsel.

Extra vitamines slikken is nodig voor een gezonde leefstijl

Feit en fabel. In principe zorgt een gevarieerd dieet bij de meeste volwassenen voor de juiste voedingsstoffen. Er zijn wel een aantal voedingsstoffen waar mensen vaker tekort van hebben, zoals bijvoorbeeld vitamine D. Omdat we in ons land weinig zon krijgen in de winter, is het voor de meeste mensen een goed idee om vitamine D te slikken. Daarnaast zijn er bepaalde groepen, zoals zwangere vrouwen, kinderen en ouderen, bij wie aangeraden wordt om een aantal vitamines altijd extra te slikken. Kijk ook eens in onze shop voor de supplementen die wij aanbieden.

 

Meer weten over onze trainingen? Plan een gratis intake in!

Bekijk overige berichten