een bord met groentjes voor een lifestyle change

14 februari, 2022

Diëten of lifestyle change?

Waarschijnlijk heb jij of iemand die je kent wel eens een dieet gevolgd. Misschien in een poging om af te vallen, of omdat je je leefstijl probeerde te veranderen. Maar het woord diëten heeft niet altijd een goede naam. Het zou niet werken of het zou juist dé manier zijn om gezonder te worden. Wat is daar nou van waar? Hoe werkt zo een lifestyle change?

Wat is een dieet eigenlijk?

In principe is er met ‘een dieet’ niks mis. Het is namelijk een woord wat veel verschillende dingen kan betekenen. Wanneer je vanwege bijvoorbeeld een allergie geen gluten of lactose kan eten, is dit ook al een dieet. Het woord dieet wordt door velen helaas gebruikt om zichzelf dingen te ontzeggen, denk bijvoorbeeld het achterwege laten van alcohol, snoep, koolhydraten enzovoorts… Ook zijn er allerlei online programma’s en wondermiddeltjes die jou slanker en gezonder zouden moeten maken.

Dat kan dan wel weer schadelijk zijn, omdat het op de lange termijn niet is vol te houden. Op de korte termijn behaal je zichtbaar resultaat en val je bijvoorbeeld af. Maar omdat het vaak hele restrictieve diëten zijn houd je het niet vol. Je bent bijvoorbeeld op een verjaardag en er zijn geen koolhydraatarme opties. Of je hebt zoveel honger dat je het opgeeft. Het werkt veel beter om een langdurige lifestyle change in gang te zetten die je wél goed kan volhouden. Meer weten over gezonde voeding? Check ons blog over de vijf elementenleer van voeding!

Een paar uitgangspunten

Hoe zorg je dan dat je het niet laat bij een dieet maar echt voor een lifestyle change gaat? Er zijn een aantal punten waar je op kan letten:

  • Eindig versus oneindig: Een dieet is eindig. De lifestyle change daarentegen niet. Zorg dan ook voor haalbare doelen die vol te houden zijn.
  • Verminderen versus verbieden: Doe alles met mate, in plaats van jezelf dingen te verbieden. Verbieden kan je namelijk het gevoel geven alsof je niet meer mag genieten. Snoep je veel en kan je er maar niet mee stoppen? Probeer het eerst te verminderen. Zo kan je genieten van wat jou blij maakt, maar verbied je jezelf niks. Een lifestyle change hoeft niet abrupt te verlopen.
  • Deel versus geheel: Vergeet niet dat een gezonde leefstijl meer is dan voeding. Mindset en beweging zijn hier ook onderdeel van. Kijk naar jouw situatie. Wat kan je allemaal doen om beter in je vel te zitten? Hoe kan je meer gaan bewegen in je dagelijks leven? Wat past bij jou?
  • Rigide versus flexibel. Vooral bij restrictieve diëten kan je je nogal beperkt voelen. Je hebt het idee dat je nooit een lekker taartje mag eten of je favoriete snack. Wees flexibel. Geef jezelf af en toe ruimte om te genieten, terwijl je naar je doelen toewerkt. Eeb lifestyle change moet niet als een straf gaan voelen.
  • Snelle verandering versus geleidelijk: Als je nooit beweegt en weinig gezonde voeding binnenkrijgt, is het niet realistisch om binnen een week een totaal ander persoon te zijn. Dat kan dan op zijn beurt weer voelen alsof je faalt. Begin daarom klein. Begin bijvoorbeeld met twee keer per week trainen, en bouw dit na een tijdje op. Of begin met één maaltijd per dag genoeg groenten te eten, in plaats van het omgooien van al je voeding.

Voedingsadvies in combinatie met personal training

Bij YOUR | physical coach vinden we het belangrijk dat je lichaam optimaal kan presteren door de juiste training en voeding afgestemd op jouw lichaam en leefstijl. Daarom combineren wij onze trainingen altijd met voedingsadvies.

Ben jij op zoek naar een coach die jou kan helpen naar een gezondere leefstijl met meer balans? We gaan graag samen met jou aan de slag om jouw voeding, beweging en leefstijl aan te pakken. Vaak zijn er maar kleine veranderingen nodig om bij je doel te komen! Wij geven jou kennis mee zodat je jouw leefstijl levenslang kunt volhouden.

Waarom wachten met gezond leven als je nu kunt beginnen? Kom gerust eens langs voor een kennismaking!

 

Bekijk overige berichten