buiten zijn - YOUR physical coach

24 oktober, 2019

Buiten zijn is goed voor je!

Niet iedereen is een buitenmens. Maar, niemand is een binnenmens. We zijn niet gemaakt om de hele dag binnen te zitten. Toch is dat wat we doen. Zo’n 21 uur per dag. Dus: ren, klim, surf, ski, wandel of kruip naar je werk of voor de lol. Doe wat je wilt, maar doe het buiten. Want elke keer als je heel even buiten bent geweest, voel je je van binnen een stukje beter.” (Bever, radioreclame)

Hoe vaak kom jij eigenlijk buiten? En hoe komt het nou dat je je buiten beter gaat voelen van binnen? In deze blog bespreken we de invloed van de natuur op onze gezondheid, want bij YOUR Physical Coach staat kwaliteit van het leven en gezondheid centraal.

Mensen voelen zich prettiger en gezonder in het groen. Verschillende wetenschappen doen hier doorlopend onderzoek naar en vonden voor de volgende zaken bewijs:

  1. De natuur helpt ons brein om op nieuwe ideeën te komen. Volgens omgevingspsychologen heeft één boom of één kamerplant al effect op je brein. Het groen zorgt voor een vrije loop van gedachten die er voor zorgt dat je flexibeler kunt denken. Daarnaast zijn wij mensen gefascineerd met de kleur groen op een ontspannen manier.
  2. In het groen is het gemakkelijker om geconcentreerd te blijven. Planten in de omgeving zuiveren de lucht en hebben een positief effect op de luchtvochtigheid. Door deze verbeterde concentratie, heb je minder snel last van hoofdpijn. Bovendien herstelt je brein in de natuur van eerdere inspanningen, omdat ze op een zachte manier aandacht vraagt waar je weinig werkgeheugen voor nodig hebt.
  3. Sterftecijfers zijn lager onder mensen die wonen in een groene omgeving of daar vaak verblijven. Ook zijn mensen die in groene buurten wonen minder vaak ziek.
  4. In de natuur gaan mensen vaker en langer bewegen. Dit zorgt voor meer vermaak en socialer gedrag, maar ook voor een positief effect op ons lichaam wat betreft cholesterolgehalte, bloedruk, hartslag, bloedsuikerspiegel, hormoonspiegels en immuunfunctie.
  5. In de natuur herstellen mensen sneller en hebben ze minder pijn. De visuele afwisseling leidt af van pijn en stress. Daarnaast geven bomen en planten stoffen af (fytonciden) die onze immuunfunctie herstellen. Ook contact met dieren heeft direct effect op je cortisolwaarde en bloeddruk. Het knuffelhormoon oxytocine wat bij dit contact vrijkomt, zorgt voor minder stress, angst en pijn.
  6. Door de verlaging van de cortisolwaarde (stresshormoon) leidt verblijf in de natuur tot meer positieve, gelukkige en vitale gevoelens en vermindert het gevoel van woede, depressie en angst. Dit is een direct effect, dus ook met dit natte herfstweer is het een goed idee om naar buiten te gaan!

Benieuwd naar meer tips? Download onze e-book: 30 dagen lifestyle challenge

Judith | Team, YOUR physical coach
Gezond van binnen en sterk van buiten!

Bekijk overige berichten