allergie en intoleranties - YOUR physical coach

17 december, 2020

Gluten of lactose-intolerantie: Heb jij er ongemerkt last van?

Gluten- en lactosevrij eten; je hoort er regelmatig iets over. Veel mensen hebben een vorm van een intolerantie maar weten dat niet. Hoe merk je dat je gluten of lactose intolerant bent en welke voeding moet je dan vermijden? Wat is het verschil tussen een intolerantie en een allergie? Wat is het effect van een intolerantie op je training? In deze blog geven we je antwoord op deze vragen.

Het verschil tussen een allergie en een intolerantie

Een allergie heeft te maken met ons afweersysteem. Bij een voedselallergie vecht je lichaam tegen de ingrediënten in het eten, omdat je lichaam ze als schadelijk ziet. Dankzij het afweersysteem ontstaat er een ontstekingsreactie in het lichaam, die heel mild of heel heftig kan zijn. Soms zelfs levensbedreigend.
In tegenstelling tot sommige allergieën zijn voedselintoleranties niet levensbedreigend. Je immuunsysteem speelt bij een voedselintolerantie geen rol maar – het woord zegt het eigenlijk al – het lichaam ‘tolereert’ het voedingsmiddel in geen enkele mate. Het lichaam probeert het ‘giftige’ voedingsmiddel er direct uit te werken door middel van overgeven, diarree, darminfecties, enz. Voedselintoleranties en gevoeligheden komen zeer vaak voor. Naar schatting heeft 20% ​​van de wereldbevolking een voedselintolerantie.

Welke intoleranties zijn er eigenlijk

Er zijn verschillende soorten voedselintoleranties. De ene intolerantie komt meer voor dan de ander. Hieronder de 5 meest voorkomende voedselintoleranties:

      • Melk- en melkproducten → Lactose-intolerantie
      • Tarwe en Gluten → Tarwe-intolerantie en Coeliakie (glutenintolerantie)
      • Noten/Pinda → Noten/Pinda intolerantie
      • Schaal/Schelpdieren → Schaal/Schelpdier intolerantie
      • Fruit→ Fructose-intolerantie

    Ben ik gluten- of lactose-intolerant?

  • Vooral gluten en lactose intoleranties komen dus veel voor. Ieder lichaam is uniek en kan anders reageren op voedingsstoffen. Hoe weet je nou of je intolerant bent voor gluten of lactose? Heb je vaak last van (vage) klachten na het eten? Probeer eens 2 tot 3 weken gluten- of lactosevrij te eten en kijk hoe je lichaam hierop reageert. Heb je minder klachten zoals buikpijn of een opgezette buik? Voel je je stabieler en heb je meer energie? Luister naar de signalen van je lichaam, laat je eventueel testen op gluten- of lactose-intolerantie en kom erachter of het beter is om gluten en lactose te vermijden. Hieronder gaan we nog wat dieper in op deze twee voedselintoleranties.

    Gluten intolerantie

    Coeliakie, ook wel een glutenintolerantie genoemd, is een chronische darmziekte waarbij ook erfelijkheid een rol speelt. Gluten zijn eiwitten en zitten in alles wat tarwe bevat. Het lichaam is bij een intolerantie overgevoelig voor gluten. Als het lichaam in aanraking komt met gluten, beschadigen de darmen waardoor klachten ontstaan. Een gluten intolerantie kun je vaak herkennen aan:

          • Slechte spijsvertering
          • Buikpijn, opgeblazen gevoel en gasvorming
          • Vermoeidheid
          • Huiduitslag
          • Hoofdpijn
          • Gewrichts- en spierpijn
          • Prikkelbaarheid/ stemmingswisselingen
          • Depressie of angst
          • ‘Brain Fog’ – een gevoel van ‘mist in het hoofd’

    Lactose-intolerantie

    Wanneer je lactose-intolerant bent, heb je een intolerantie voor de melksuiker in een product. Allergie voor koemelkeiwit wordt soms verward met lactose-intolerantie. Bij een koemelkallergie reageert het lichaam allergisch op de eiwitten die in koemelk zitten. Mensen met een lactose-intolerantie missen vaak (gedeeltelijk) het enzym lactase dat helpt om de lactose te verteren. Hun lichaam maakt dit in mindere mate aan of juist helemaal niet. Een lactose-intolerantie kun je herkennen aan:

          • Buikpijn, kramp en winderigheid
          • Een opgeblazen gevoel
          • Stemmingswisselingen
          • Diarree
          • Vermoeidheid
          • Eczeem/huiduitslag
          • Darminfecties

    Tips om producten te vervangen bij een gluten- of lactose-intolerantie

    Als je een gluten- of lactose-intolerantie hebt dan moet je goed opletten wat je eet. Gluten komen voor in voedingsmiddelen zoals tarwe, rogge, gerst, spelt en alle producten die van deze granen worden gemaakt. Denk aan brood, pizza’s, pasta, koekjes, gebak, maar ook sauzen, bier, bepaalde soorten ijs. Gelukkig zijn er veel glutenvrije dingen die je wel kunt eten, zoals: vis, vlees, kip, eieren, aardappelen, groente en fruit. Ook blijft de markt voor glutenvrije voedingsmiddelen nog steeds groeien. De meeste supermarkten verkopen speciale glutenvrije producten. Dit staat dan duidelijk op de verpakking. Als je glutenvrije producten koopt wil het niet zeggen dat het beter is. Let goed op extra suikers of smaakversterkers die hierin zitten om het lekkerder te maken.

    Gelukkig zijn er in het geval van een lactose-intolerantie ook tal van producten die je kunt vervangen. Kies voor plantaardige zuivelvervangers zoals sojamelk, haveryoghurt of kokosolie in plaats van normale melk, yoghurt of roomboter. In Nederlandse harde kaas, zoals Goudse kaas of Parmezaanse kaas, zit geen lactose. Kijk wel altijd goed op de verpakking, want in supermarkten kan er soms toch iets worden toegevoegd aan producten.

    Sporten en intoleranties

    Intoleranties kunnen een slechte invloed hebben op je sportprestaties. Door vermoeidheid, gewichts- en spierpijn en andere lichamelijke klachten ben je minder gemotiveerd om te gaan trainen en je doel te bereiken.

    Als je weet dat je een gluten- of lactose intolerantie hebt kun je dankzij de vele vervangers en alternatieven voor gluten en lactose een verantwoord voedingspatroon samenstellen. Voeding die ruim voldoende brandstof levert voor de spieren, de hersenen en ook in de behoefte aan alle andere essentiële voedingsstoffen voorziet. Dat verantwoorde voedingspatroon is natuurlijk belangrijk als je intensief sport.

    Bij YOUR | Physical Coach kunnen wij je ondersteunen. We zorgen voor een effectief en afwisselend trainingsprogramma, daarnaast helpen we bij de samenstelling van een evenwichtig , eventueel gluten- en lactosevrij, voedingsschema. Als je bij ons traint coachen we je op alle vlakken: voeding, sport en lifestyle. De kwaliteit van het leven en jouw gezondheid staat centraal. Gezond van binnen, sterk van buiten!

 

Meer weten over onze trainingen? Plan een gratis intake in!

Bekijk overige berichten