Meisje wat bezig is met haar sportroutine.

2 augustus, 2023

Het opbouwen en behouden van een duurzaame sportroutine

Zou je willen dat sporten net zo automatisch aanvoelt als tandenpoetsen? Een duurzame sportroutine kan net zo vanzelfsprekend worden, maar het vergt wat toewijding, geduld en de juiste mindset. In deze blog bespreken we enkele waardevolle tips om een duurzame sportroutine te creëren en vol te houden.

1. Blijf consequent, ook als je geen zin hebt

Het opbouwen van een routine vereist consistentie, zelfs op die dagen waarop je liever op de bank wilt blijven liggen. Net zoals je tandenpoetsen niet overslaat, moet je ook je sportmomenten serieus nemen. Begrijp dat een routine pas ontstaat als je dit gedurende een langere periode consistent doet. In het begin kan het moeilijk zijn, maar na verloop van tijd zal het gemakkelijker worden en zelfs een gewoonte worden waar je niet meer bewust over hoeft na te denken.

2. Heb geduld, vooral als je al langer sport!

Resultaten zien kost tijd. Het is belangrijk om geduldig te zijn en te begrijpen dat veranderingen in je lichaam niet van de ene op de andere dag zullen plaatsvinden. Geef jezelf en je lichaam de tijd om zich aan te passen en te groeien. Verwacht niet direct na 4 of 8 weken drastische veranderingen te zien. Pas na een langere periode van consistent sporten zul je merken dat je lichaam sterker wordt en je prestaties verbeteren.

Daarbij is het zo dat je als beginner snel verandering ziet. De eerste weken gaat je kracht en techniek snel vooruit. Wanneer je een duurzame sportroutine hebt, maak je kleinere stappen. Raak niet gefrustreerd! Dit hoort er allemaal bij. Kleine, consistente stappen vooruit zijn een onderdeel van een duurzame sportroutine.

3. Zorg voor een goede nachtrust

Vind je het lastig om op tijd te gaan slapen? Zet slapen ook in je agenda. Het voelt misschien wat arbitrair… Maar zeker als je een drukke planning hebt, kan dit helpen. Door de tijd voor slaap in je agenda vrij te houden, plan je niks anders op dat moment. Probeer op de meeste dagen deze tijd aan te houden. Zo ‘leert’ je lichaam ook dat het tijd is om te gaan slapen. Je zorgt dan voor de perfecte omstandigheden voor een goede nachtrust. Lees hier meer over een goede nachtrust.

4. Geniet van gezond eten, met ruimte voor lekkernijen

Een duurzame sportroutine gaat hand in hand met een gebalanceerd dieet. Eet voedzame maaltijden die je lekker vindt, maar houd ook ruimte voor traktaties. Als vuistregel kun je 80% van je dieet gezond houden en 20% van de tijd kun je jezelf toestaan om van wat lekkers te genieten. Deze benadering helpt je een gezonde balans te behouden en voorkomt dat je jezelf volledig restricties oplegt, wat moeilijk vol te houden is op de lange termijn. Lees hier meer over gezonde voeding.

5. Verander je mindset en maak afspraken met jezelf

Om sporten een integraal onderdeel van je leven te maken, moet je je mindset veranderen. Zo ziet Ronald sporten echt als een belangrijke afspraak met zichzelf, net zoals een belangrijke zakelijke of sociale afspraak. Reserveer tijd in je agenda speciaal voor sporten en beschouw het als een onmisbare activiteit voor je fysieke en mentale welzijn. Door sporten in je agenda te zetten, geef je jezelf de verantwoordelijkheid om die tijd vrij te houden en prioriteit te geven aan je gezondheid.

Met deze tips in gedachten kun je beginnen aan het bouwen van een duurzame sportroutine. Uiteindelijk zul je merken dat je niet alleen fysiek sterker wordt, maar ook mentaal veerkrachtiger en meer gefocust op je doelen in het leven. Dus, maak die afspraak met jezelf en zet die eerste stap op weg naar een gezondere en gelukkigere levensstijl!

Benieuwd naar meer tips? Download onze E-book: 30 dagen Lifestyle challenge

Bekijk overige berichten