hoe vaak wegen is gezond

3 juni, 2024

Hoe vaak wegen per week is gezond?

Je rolt ’s ochtends je bed uit en nog voordat je iets eet of drinkt stap je (een beetje gespannen) op de weegschaal. Welk getal zal er vandaag verschijnen? Herkenbaar? Dan ben je niet de enige! Veel mensen wegen zich dagelijks om hun gewicht te checken. Maar hoe vaak per week wegen is nou eigenlijk het beste? In deze blog beantwoorden we deze vraag voor je! Maar eerst gaan we iets dieper in op de vraag hoe lichaamsgewicht nou eigenlijk tot stand komt.

Waaruit bestaat je lichaamsgewicht?

Het getal dat je op de weegschaal ziet staan, heeft betrekking op je totale lichaamsgewicht. Wanneer je bent aangekomen, denk je misschien meteen dat dit komt door een toename in vetmassa. Maar je lichaamsgewicht wordt bepaald door meerdere factoren, namelijk:

  • Skelet
  • Ingewanden
  • Maaginhoud
  • Spiermassa
  • Vetmassa
  • Vocht
  • Eventuele kleding die je draagt

Schommelingen in gewicht

Bovenstaande factoren staat redelijk vast. Je skelet en ingewanden zullen niet veel in gewicht toe- of afnemen. Ook kun je elke dag met dezelfde kleding op de weegschaal stappen om dit effect gelijk te houden. Hoe kan het dan dat de weegschaal toch iedere ochtend een ander getal laat zien? Je lichaam is behoorlijk complex. Verschillende processen in je lichaam en factoren van buitenaf zorgen ervoor dat je lichaamsgewicht fluctueert. Zodanig dat dit zelfs van uur tot uur kan verschillen. Enkele van deze factoren zijn bijvoorbeeld:

  • Voeding: Wanneer je meer koolhydraten en/of zout binnen hebt gekregen dan normaal, kan je meer vocht vasthouden en dus meer wegen. Niets om je zorgen over te maken, want dit overmatige vocht scheidt je lichaam ook snel weer uit.
  • Stress: Chronische stress heeft invloed op je hormonen. Door overmatige stress maakt je lichaam meer cortisol aan, ook wel het stresshormoon genoemd. Hierdoor houdt je lichaam ook meer vocht vast.
  • Menstruatiecyclus: Veel vrouwen ervaren gewichtsschommelingen gedurende hun menstruatiecyclus. Omdat verschillende hormonen gedurende de maand toe- of juist afnemen, verandert ook je gewicht.
  • Temperatuurschommelingen: Opgezwollen vingers en voeten in de zomer, herkenbaar? Je lichaam houdt bij hoge temperaturen meer vocht vast, waardoor je ook meer kunt wegen. Ook als je regelmatig reist kunnen de verschillen in temperatuur en luchtvochtigheid invloed op jouw gewicht hebben.

Is dagelijks op de weegschaal staan gezond?

We weten nu dat het lichaam complex is en dat er veel factoren van zowel binnenuit als van buitenaf invloed op je gewicht hebben. Is het dan verstandig om je elke dag te wegen? Over het algemeen adviseren wij om je niet dagelijks te wegen. Het is bijvoorbeeld beter om je eenmaal per week op een vast moment te wegen. Je krijgt dan een soort gemiddeld resultaat van een hele week te zien, wat vaak een beter beeld geeft (er vanuit gaande dat je weken er gestructureerd en redelijk hetzelfde uitzien). Wanneer je je dagelijks weegt kun je een vertekend beeld van je progressie krijgen.

Gewicht en mentale gezondheid

Bij gezond afvallen en aankomen hoort ook een gezonde mindset. Je dagelijks wegen kan juist negatieve invloed op je mentale gezondheid hebben. Vind je het spannend om op de weegschaal te staan omdat je bang bent voor een tegenvallend getal? Dit veroorzaakt onnodige stress! En we hebben net gelezen dat stress juist gewichtstoename kan veroorzaken. Uiteindelijk bestaat jouw droomlichaam en gezondheid uit meer dan alleen een getal op de weegschaal.

De uitzondering voor ervaren sporters

Voor ervaren sporters met een specifiek gewichtsdoel kan het juist wel handig zijn om je dagelijks te wegen. Namelijk wanneer je aan het einde van de week zelf een gemiddelde berekent van al deze losse meetmomenten in de week. We adviseren dit alleen voor ervaren sporters omdat zij a) doorgaans meer gewend zijn aan meten met een weegschaal en meer mentale weerbaarheid hebben en b) de doelen vaak veel specifieker zijn, waarbij een gewichtstoename of afname van 100 gram al van belang is.

Kortom: de weegschaal is een extra tool om je progressie te meten, maar het laat maar een klein deel zien van het totaalplaatje. Maak daarom ook zeker gebruik van foto’s, omtrekmetingen en vetmetingen. Op deze manier kun je ook beter de spiermassa die je, over een wat langere termijn, gewonnen hebt in kaart brengen. Daarnaast is het ook waardevol om je krachtprogressie bij te houden door de gewichten die je in de gym gebruikt op te schrijven.

Een gezonde relatie met je gewicht

We vinden het in onze aanpak enorm belangrijk dat je een gezonde relatie met je gewicht en lichaam ontwikkelt. We kijken daarom verder dan alleen lichamelijke resultaten. Wat doet meer sporten en gezonder eten bijvoorbeeld met je zelfvertrouwen en doorzettingsvermogen? Als jij lekkerder in je vel zit, dan is dit de mooiste progressie om te behalen!

Bekijk overige berichten