volle maan maancyclus

10 mei, 2021

MAANdelijkse slaapcyclus

De maan is miljarden jaren oud, veel ouder dan de mensheid. Misschien dat mensen haar daarom zo fascinerend vinden, en vooral de maancyclus. De menselijke obsessie met de maan komt terug in verschillende culturen, in verhalen en ook muziek is de maan een bron van inspiratie. Wat te denken van de eerste maanlanding van Neil Armstrong die miljoenen mensen via de televisie volgden. Sommige mensen denken dat onze connectie met de maan verder gaat en dat de maancyclus ons gedrag en onze gezondheid kan verklaren. Zo ook ons slaapritme.

De invloed van de maan op onze slaap

Slaapwetenschappers betwisten de invloed van de maan op ons slaapritme. Er is bijvoorbeeld Zweeds en Zwitsers onderzoek dat zegt dat we rond volle maan minder melatonine (slaaphormoon) aanmaken en het langer duurt om in slaap te komen. Alleen daar staan weer vele onderzoeken tegenover die helemaal geen bewijs vinden voor een maandelijkse slaapcyclus op basis van de maancyclus. Echter is er recent een nieuwe studie verschenen, waar beter, preciezer en uitgebreider naar de invloed van de maan en haar maancyclus op ons slaapritme is gekeken dan in alle eerdere onderzoeken.

De samenhang tussen het slaapritme en de maancyclus

Zo’n honderd mensen van het inheemse volk Toba en Qom (Argentinië) en vierhonderd studenten in Seattle (USA) kregen een polsbandje om te meten wanneer ze slapen. De proefpersonen sliepen in de vijf nachten voor volle maan gemiddeld drie kwartier minder dan andere nachten en gingen 30 tot 80 minuten later naar bed. De samenhang tussen het slaapritme en de maancyclus bleek sterker te zijn voor de Toba- en Qombevolking dan bij de studenten in Seattle. Licht is namelijk een belangrijke factor voor de lengte en kwaliteit van onze slaap en de Toba- en Qombevolking heeft geen toegang tot kunstmatig licht (geen elektriciteit).

Wat opvallend is uit het onderzoek is dat zowel het inheemse als het stadse volk alleen korter en later slaapt vóór volle maan en niet erna. Terwijl je zou denken dat de maan ook nog extra licht geeft in haar afnemende vorm. Echter staat de maan dan pas op de late avond hoog aan de hemel en is de vroege avond alsnog even donker als een nacht bij nieuwe maan, wanneer de maan onzichtbaar is. De onderzoekers speculeren over een Darwinistische verklaring. Onze voorouders zouden een evolutionair voordeel hebben als ze langer wakker zijn in de lichtere nachten van de bijna volle maan. Door het licht van de maan kon de nachtblinde mens de avonden effectief benutten voor bijvoorbeeld het zoeken naar eten.

Kan het licht van de maan je biologische klok beïnvloeden?

Interessant voor vervolgonderzoek is om te kijken hoe ons lichaam überhaupt kan weten wat de maandstand is. Het lijkt onwaarschijnlijk dat het licht van de maan voldoende is om je biologische klok te beïnvloeden, omdat het effect op het slaapritme ook aanwezig is in Seattle waar ze ’s avonds elektriciteit hebben. Heeft het lichaam dan misschien wel een eigen interne klok? Die lijkt op de biologische klok die ons dagritme bepaalt?! Dat zou echt vet zijn. Dan is je lichaam dus een soort horloge! Vooralsnog is er slechts één maandsysteem bekend in het menselijk lichaam en dat is de menstruatiecyclus.

Dus, de volgende keer dat je later of korter slaapt dan normaal en je weet niet goed waarom? No worries! Kijk eerst even naar de hemel en als de maan vol en rond van vorm is, heb je je antwoord al gevonden 😉

Judith
Team YOUR | Physical Coach

Bron: Volkskrant

 

Meer weten over onze trainingen? Plan een gratis intake in!

Bekijk overige berichten