14 mei, 2019
Volgens Wikipedia is een meester iemand die een hoog niveau van expertise heeft bereikt. Iemand die nóg bekwamer is, wordt zelfs grootmeester genoemd. De term (groot)meester komt voor in meerdere betekenissen: als onderwijzer, als titel in de schaaksport, als graad in het gildesysteem en in het hoger onderwijs, en als aanspreektitel voor machinisten in de scheepvaart en het spoor. Vandaag voegen wij daar een nieuwe betekenis aan toe; een titel in de mineralen. Mineralen zijn onmisbare stoffen in de voedingsleer en ze zijn nodig voor een goede gezondheid en normale groei en ontwikkeling. De meest bekwame mineraal, ook wel de grootmeester van de mineralen, is magnesium.
Magnesium is betrokken bij meer dan 300 lichaamsprocessen. Het co-host de energievoorziening van ons lichaam. Je hebt magnesium o.a. nodig voor de vorming van bot en spieren, een goede werking van de spieren en de overdracht van zenuwprikkels. Daarnaast zorgt het ook voor óntspanning van de spieren, bloedvaten en de zenuwen. Mensen ervaren een toename van de energie en een afname van neerslachtige gevoelens wanneer zij hun magnesium(tekort) aanvullen. Vanwege deze bijzondere invloed op mind en body, is er veel wetenschappelijk onderzoek naar magnesium gedaan.
Een aantal onderzoeken hebben aangetoond dat magnesiumsupplementen de sportprestaties verbeteren. Tijdens het sporten kun je zomaar 10-20% meer magnesium nodig hebben dan in rusttoestand. Het helpt bij het vervoeren van de bloedsuiker naar de spieren en deze te ontdoen van melkzuur. Melkzuur bouwt zich op tijdens het sporten en kan spierpijn veroorzaken. Dit grootmeester mineraal draagt dus bij aan een goed herstel. Andere onderzoeken laten zien dat magnesiumsupplementen de sportprestaties van atleten, ouderen en mensen met chronische ziekten verbeteren! Zo is er een onderzoek gedaan waar volleybalspelers die 250 mg magnesium namen, een verbetering bij het springen en de armbewegingen ervoeren. Bij een ander onderzoek behaalden atleten na vier weken magnesiumgebruik betere sprint-, fiets- en zwemprestaties bij de triatlon. Daarnaast was er ook sprake van lagere insuline- en stress hormoonwaarden. De bewijzen blijven echter verdeeld, want andere onderzoeken hebben geen prestatieverbetering ondervonden bij atleten die magnesium gebruikten.
Magnesium speelt daarnaast een belangrijke rol in de hersenfunctie en gemoedstoestand. Lagere magnesiumwaarden staan in relatie tot een hoger risico op depressie. Een analyse onder ruim 8800 mensen heeft uitgewezen dat 65-jarigen (met de laagste magnesiuminname) 22% meer risico liepen op depressie. Een hoop deskundigen zijn zelfs van mening dat de lage magnesiumwaarde in het hedendaagse voedsel de oorzaak is van het grote aantal depressies en psychische aandoeningen. Er zijn echter ook deskundigen die stellen dat er meer onderzoek binnen dit gebied vereist is. Desalniettemin kunnen supplementen de symptomen van depressie verminderen en in sommige gevallen zijn de resultaten opzienbarend. Bij een willekeurig gecontroleerde proef onder depressieve volwassenen, bleek 450 mg magnesium de gemoedstoestand net zo goed te verbeteren als antidepressiva.
Je lichaam neemt magnesium op aan het einde van de dunne darm. In het lichaam staat magnesium in relatie tot calcium en fosfor. De ideale calcium, magnesium en fosfor verhouding in het lichaam is 2:1:1. Het is belangrijk deze balans in de gaten te houden, want een teveel van het één zorgt voor een tekort aan het ander. Een tekort aan magnesium komt vaak voor. Het wordt onder andere in verband gebracht met maag-darmklachten, een verhoogd risico op hoge bloeddruk en vaatverkalking.. De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid is 400-420 mg per dag voor mannen, en 310-320 mg per dag voor vrouwen. Je kunt zelf heel makkelijk uittesten hoeveel voor jou ideaal is, want bij een teveel aan magnesium ontstaat lichte diarree 😉
Via onze webshop kun je de grootmeester van de mineralen als supplement bestellen! Wil je eerst uittesten wat het effect is als je magnesiumrijke voeding gaat eten? Leg dan pompoenpitten, spinazie, snijbiet, pure chocolade, zwarte bonen, heilbot, amandelen, cashewnoten, makreel, avocado en zalm in je winkelkarretje (en verminder het gebruik van cafeïne, alcohol en maagzuurremmers).
Bekijk overige berichten