kurkuma - YOUR Phyisical coach

27 oktober, 2019

Wat doet kurkuma voor je lichaam?

Kurkuma, curcuma, koenier, koenjit, geelwortel, tarmeriek, turmeric: Een specerij die uit de wortel van de plant curcuma longa gemaakt wordt. Naast een uitgesproken milde en bittere smaak, heeft kurkuma een zeer duidelijke aroma en kleur: geel. Het wordt gebruikt om gele rijst te maken en zorgt voor de gele kleur van kerriepoeder. Tegenwoordig wordt er in veel koffietentjes warme melk aan toegevoegd en creëer je met een beetje honing een mooie gouden “kurkuma latte”. Het merendeel van dit gele goud wordt geoogst in India, waar dit kruid al duizenden jaren als medicijn wordt gebruikt. Dit komt door de stof curcumine die in kurkuma voorkomt. Echter, heeft ons lichaam moeite met de opname van curcumine en daarom is er veel geschreven over de daadwerkelijke gezondheidsvoordelen van kurkuma.

Gezondheidseffecten van Kurkuma

In India wordt kurkuma gebruikt om de spijsvertering en leverfunctie te verbeteren, artritis pijn te verminderen en om de menstruatiecyclus te reguleren. Een deel van de medicinale werking heeft een betrouwbare onderbouwing. Kurkuma is een van de sterkste anti-oxidantbronnen van moeder natuur en verhoogt de werking van lichaamseigen anti-oxidantenenzymen. Daardoor werkt kurkuma ontstekingsremmend. Daarnaast bevordert curcumine de aanmaak van neurotransmitters en heeft het invloed op de werking van het brein in ons hoofd en in onze buik. Depressie en pijnklachten door een prikkelbare darm kunnen daardoor aanzienlijk verminderen. Daarentegen is er geen overtuigend bewijs voor het verminderen of voorkomen van kanker, herstel van spieren na training of andere chronische ziektes (bijvoorbeeld Chrohn of staar)

Kurkumasupplement

De bovengenoemde effecten zijn onderzocht met hogere dosissen curcumine. De meeste onderzoeken gaan uit van 1 tot 4 gram curcumine per dag. In kurkumapoeder, zoals je het koopt in de supermarkt, zit slechts 3% curcumine. Voor 1 gram curcumine, moet je dus iets meer dan 30 gram kurkumapoeder per dag eten. Dat is niet te doen, omdat de smaak van kurkuma nogal overheersend is: 1 mespuntje in een gerecht is vaak al genoeg. Wil je profiteren van de bovengenoemde effecten? Dan heb je dus een ‘hoge’ dosis curcumine nodig en kun je een kurkumasupplement slikken. Een goed supplement bestaat dan ook bijna alleen uit curcumine (95%). Daarnaast bevat een goed kurkumasupplement volgens ons zwarte peper en Fenufiber (vezels van de fenegriek plant). Peperine en Fenufiber zorgen voor een goede/verbeterde opname van curcumine. Wil je de opname van curcumine nog verder optimaliseren? Slik het supplement dan in combinatie met wat vet! (denk aan: vis, avocado of noten)

Kun jij wel wat extra anti-oxidanten gebruiken? Via deze link kun je ons kurkumasupplement bestellen!

Judith, Team YOUR | Physical Coach

Bekijk overige berichten