alcohol effecten op training

14 juni, 2024

De effecten van alcohol op je training

Het is geen geheim dat alcohol, terwijl het sociaal genoten wordt, een aanzienlijke impact kan hebben op je lichaam en fitnessdoelen. In deze blog bespreken we de effecten van alcohol op je training, inclusief gewicht, slaap, hydratatie en mentale gezondheid.

Effect op gewicht

Alcohol bevat calorieën, maar biedt weinig tot geen voedingswaarde, wat betekent dat het vaak wordt beschouwd als ‘lege calorieën’. Alcoholische dranken kunnen snel veel calorieën toevoegen aan je dagelijkse inname zonder dat je het merkt. Bier, cocktails en zoete wijnen kunnen vooral calorierijk zijn. Een blikje bier bevat zo’n 145 calorieën, net als een glas wijn. Bovendien kan alcohol de remmingen verlagen, waardoor je meer geneigd bent om ongezonde voedingskeuzes te maken. Deze extra calorieën kunnen leiden tot gewichtstoename, vooral als ze regelmatig worden geconsumeerd bovenop je normale dieet.

Effect op slaap

Hoewel alcohol voor sommigen het inslapen kan vergemakkelijken, verstoort het de slaapkwaliteit aanzienlijk. Alcohol beïnvloedt vooral de REM-slaap, die cruciaal is voor zaken als geheugen en herstel. Een verminderde slaapkwaliteit betekent dat je lichaam minder efficiënt herstelt van trainingen, wat je vooruitgang kan belemmeren en het risico op blessures kan verhogen. Slechte slaap ondermijnt ook je energieniveau en motivatie om consequent te trainen.

Effect op spiermassa

Alcohol heeft helaas geen goede invloed op je spiergroei. Eiwitten zijn een belangrijk macro-nutriënt wanneer je spiermassa wilt opbouwen.Maar chronisch alcoholgebruik remt het opbouwen van eiwitten (en dus spiermassa) af. Als je je prestaties in de sportschool serieus neemt, kun je daarom overwegen om alcohol te laten staan of het drinken ervan in ieder geval sterk te verminderen. 

Uitdroging

Alcohol is een diureticum, wat betekent dat het de productie van urine verhoogt en je lichaam kan dehydrateren. Spieren hebben water nodig om goed te functioneren, en uitdroging kan leiden tot een afname van de prestaties, zoals verminderde kracht, uithoudingsvermogen en flexibiliteit. Bovendien kan uitdroging het herstelproces vertragen en de kans op krampen verhogen.

Effect op mentale gezondheid

Hoewel alcohol tijdelijk gevoelens van euforie kan veroorzaken, is het in wezen een depressivum. Alcohol verlaagt namelijk het serotonine-gehalte (gelukshormoon) in je bloed. Regelmatig drinken kan leiden tot een verhoogd risico op depressie en angst, wat zowel je motivatie om te trainen als je algehele mentale welzijn kan beïnvloeden. Mentale gezondheid is cruciaal voor het handhaven van de discipline en het doorzettingsvermogen die nodig zijn om regelmatig te trainen en je fitnessdoelen te bereiken.

Mag ik dan helemaal geen alcohol meer?

Geen alcohol drinken is de meest gezonde keuze. Maar wij begrijpen ook dat een glaasje op z’n tijd lekker en gezellig is. Daarbij is het belangrijk om bewust te zijn van de mogelijke effecten op je trainingsregime en je algemene gezondheid. Als je serieuze fitnessdoelen hebt, zoals het opbouwen van spiermassa, afvallen of je algehele fysieke prestaties verbeteren, kan het verminderen van je alcoholinname een sleutelrol spelen in je succes.

Bekijk overige berichten