6 februari, 2020

De (on)zin van een warming-up

We hebben altijd geleerd dat een goede warming-up voor het sporten en cooling-down na het sporten belangrijk zijn om blessures te voorkomen,. Maar is dit wel zo?

Als je je hierin verdiept – door boeken of studies te lezen, video’s te kijken of online artikelen te lezen – kom je al snel allerlei tegenstrijdige berichten tegen.
De ene zegt van wel, de andere zegt onzin. Het argument van iemand die warming-up overbodig vindt is doorgaans: Heb jij een dier wel eens zien opwarmen of rekken voordat het gaat jagen?
Nu klinkt het logisch dat als jij de bus moet halen en een sprintje trekt, je niet eerst gaat opwarmen. Je hebt immers haast. Maar je kent ook de verhalen waarbij er dan toch iets mis gaat en iemand een blessure oploopt. Dus wat is dan waar: Is een warming-up noodzakelijk of onzin?

Wat is de functie van een warming-up?

Een warming-up is het voorbereiden op en het laten wennen aan de belasting en oefening die gaat komen. Bij YOUR | physical coach praten we daarom over moment prep. Deze moment prep is bedoeld om je lichaam klaar te maken voor actie. Rekken daarentegen (met name statisch rekken) geeft je lichaam het idee dat je bezig bent met ontspannen en wellicht je cooling down. Dynamisch rekken is dan een betere optie in je warming up.

Veel hardlopers en andere sporters denken dat het rekken (van de meest belangrijke spiergroepen) leidt tot het verminderen van blessures, spierpijn kan voorkomen en zelfs dat het kan leiden tot het verbeteren van (sport)prestaties. Echter is het wetenschappelijk bewijs over het preventieve effect van rekken op het voorkomen van blessures ter discussie komen te staan, en nooit bewezen.

Maar warming-up heeft meer functies dan alleen blessures voorkomen. Het is ook een manier om jouw lichaam te laten wennen aan de beweging en het gewicht. Door kleinere stappen te nemen, krijg je vanzelf meer vertrouwen erin dat jij een volgende stap (zwaarder gewicht, meer herhalingen, nieuwe oefening) aan kunt. Het is ook lekker voor het lijf om de kerntemperatuur omhoog te krijgen.

Moet ik nou wel of niet rekken?

Dus is een goede warming up essentieel? Ja en nee. Het is geen noodzaak om blessures te voorkomen, zeker niet als je fit en belastbaar bent. Het is wel gewenst en kan helpen bij jouw sport. Vind jij het prettig om te rekken en presteer je hierdoor beter, dan zeg ik vooral doen!

Statisch of dynamisch rekken?

Tijdens je warming-up kun je beter dynamisch rekken. Doe bijvoorbeeld een walking lunge en houdt de beweging iets langer vast in de uiterste positie. Of gebruik je opwarm setjes als warming-up voor je echte werkset. In je cooling down kun je doen wat jij prettig vindt.

En hoe zit het dan met mobility en flexibility lessen?

Nu hoor ik je zeggen ‘en al die mobility drill en yoga lessen dan? Dat is toch rekken of niet?’ Ja en nee.

Deze trainingen zijn er inderdaad voor bedoeld om je lichaam te rekken en hierdoor je mobiliteit en flexibiliteit te verbeteren, met als uiteindelijke doel je lichaam blessure preventief te krijgen. Maar dit zijn wel echt complete trainingen en niet zo zeer warming-ups voor je andere training. En geloof mij, als je een goede yoga les of de flexibility les van YOUR | physical coach volgt kun je de dag erna best wat spierpijn hebben 😉

Bekijk ook eens onze flexibility serie, met 3 handige stretches voor jou!

Bekijk overige berichten