Vrouw die haar spiergroepen aan het trainen is door middel van een touw oefening

24 januari, 2023

Hoe kun je specifieke spiergroepen trainen?

De meeste sporters trainen met een bepaalde doelstelling, bijvoorbeeld afvallen of het trainen van specifieke spiergroepen. Bij dat laatste wordt al snel gedacht aan bodybuilders of krachtsporters. Maar er zijn meer redenen om je in je training te focussen op enkele specifieke spiergroepen. Wil jij je spieren trainen en ben je benieuwd naar de juiste aanpak? We geven je enkele tips en tricks!

Let op: We geloven erin dat de meest succesvolle en veilige training is afgestemd op ieder individu. In deze blog vindt je dus geen blauwdruk of trainingsschema voor het trainen van specifieke spiergroepen. Wat we wel kunnen geven zijn de handvaten om juiste beslissingen te kunnen nemen. 

Waarom specifieke spiergroepen trainen?

Er zijn verschillende redenen om een of meerdere specifieke spiergroepen te trainen:

  • Om spieren sterker te maken. Bijvoorbeeld wanneer je herstelt van een blessure.
  • Om een bepaalde fysiek te behalen. Je wit bijvoorbeeld een gespierdere rug of vollere benen.
  • Om je conditie te verbeteren. Je wilt je bijvoorbeeld voorbereiden op een hardloopwedstrijd.

Hoe kun je specifieke spiergroepen trainen?

Om bepaalde spieren te versterken of te vergroten zul je deze spiergroep specifiek moeten targeten in je training. De oefeningen in jouw training richten zich dan voor een groot deel op deze spiergroep en worden aangevuld met overige oefeningen. Er zijn een aantal zaken om rekening mee te houden:

  • Let op dat je spieren niet overtraint. Je lichaam heeft rust nodig om te kunnen herstellen, alleen hiermee bereik je optimaal resultaat. Het heeft dus geen nut om elke dag je rug te trainen als je een gespierdere rug wilt. Plan af en toe een rustdag in en wissel oefeningen af. Meer weten over rust? Eerder schreven we hier al een blog over.
  • In het geval van een blessure zul je extra voorzichtig om moeten gaan met de belastbaarheid van je spieren. Je wilt voorkomen dat je blessure weer erger wordt of er een nieuwe blessure bijkomt door een verkeerde aanpak. We adviseren om je altijd te laten helpen door een ervaren trainer. Kijk bijvoorbeeld eens op onze blessure pagina, voor meer informatie hoe wij dit aanpakken.
  • Er zijn diverse manieren om je wekelijkse trainingen in te richten: Full body workout, upper- en lower-body split schema, push-pull-schema en meer. Ook is er een verschil tussen het verbeteren tussen kracht en uithoudingsvermogen of het trainen met een blessure. Elk trainingsschema heeft voor- en nadelen die jou kunnen helpen bij het maken van de keuze.
  • Om maximale groei te realiseren, kan je je per training het beste focussen op één grote spiergroep (borst, benen of rug). Vul je workout aan met oefeningen die zich richten op kleinere spiergroepen (biceps, triceps, hamstrings, kuiten, buikspieren en schouders).
  • Naast het trainen van de belangrijkste spiergroep wil je eigenlijk altijd andere spiergroepen meenemen in je schema. Zo voorkom je een scheve verhouding en overbelasting.

Persoonlijke aanpak

De beste trainingsaanpak is een persoonlijke aanpak. Dat geldt ook wanneer je je wilt richten op een specifieke spiergroep. Doelstelling, biologische aanleg, lichaamstype, ervaring met training, blessure geschiedenis en leefstijl zijn bij iedereen anders en hebben invloed op jouw aanpak. Om de beste resultaten te behalen kun je je dus het beste laten adviseren en/of trainen door een personal trainer.

Ben je benieuwd hoe YOUR | physical coach jou zou helpen bij het trainen van specifieke spiergroepen? Plan een vrijblijvende intake, dan vertellen we jou graag meer hierover.

 

Bekijk overige berichten