personal trainer doet dumbbell row op een bankje

11 februari, 2021

Van Covid naar go fit! Het verschil tussen trainen en bewegen

Bewegen en trainen: Het wordt vaak door elkaar gebruikt, terwijl hier zeker wel verschil in zit. Denk jij dat je veel traint, maar ben je stiekem aan het bewegen, of andersom? Dit zou zomaar de reden kunnen zijn dat je jouw fysieke doelstelling niet behaalt. We leggen je het verschil tussen trainen en bewegen uit!

Wat is bewegen?

Dat bewegen belangrijk is, weten we inmiddels wel. Het is goed voor je lichaam, het vermindert stress en draagt bij aan een gezonde geest. Wandelen, fietsen, de trap nemen: allemaal goede manieren van bewegen. Het advies is om iedere dag een half uurtje te bewegen. Wanneer je dagelijks beweegt beïnvloedt dit je fysieke gesteldheid. Je krijgt meer energie en je voelt je fitter.

Als je beweegt gaat je hartslag iets omhoog, maar je kunt nog gewoon praten. Je bent op een ontspannen manier actief als je beweegt. Tevens stimuleer je met bewegen de doorbloeding van je spieren, waaronder je hart en dat is goed tegen hart- en vaatziekten.

Kortom, bewegen is goed voor je. Echter is er een groot verschil met trainen. Je verbrandt door in beweging te zijn uiteraard energie ofwel calorieën, maar zodra je stopt is het ook voorbij. Van alleen bewegen word je niet sterker en zal je spiermassa niet veel toenemen.

Wat is trainen?

Wanneer je traint doe je dit vrijwel altijd met een doel. Bijvoorbeeld om je vetpercentage omlaag te krijgen, meer spiermassa te krijgen of sterker te worden. Het idee van trainen is dat je oefent/traint om in de gewenste sport, beweging of oefeningen beter te worden. Trainen is intensiever dan bewegen en gebeurt doorgaans in de sportschool (of thuis) door gewichten te gebruiken of oefeningen te doen met je eigen lichaamsgewicht. Bij training wil je je vooruitgang kunnen meten.

Bij trainen, verstoor je je homeostase. Je lichaam is altijd op zoek naar je homeostase: de interne balans van ons lichaam. Als je traint dan verstoor je die balans en beschadig je de prikkels en spieren. Je wordt uit je comfortzone gehaald. Die verstoring zorgt ervoor dat je lichaam zich gaat aanpassen aan die trainingsprikkel, dit heet adaptatie.

Als je de volgende keer weer een trainingsprikkel krijgt, dan kan jouw lichaam dit herkennen en kun jij dus harder of zwaarder trainen.

Adaptatie kan alleen plaatsvinden als er ook rust tussen de prikkels zit. Rust is één van de beste trainingen. Teveel rust levert echter geen winst op. Daarom is een goede (personal) trainer zeer belangrijk. Samen stel je een concreet trainingsplan op om zo het beste uit jezelf te halen.

Ook gaat bij trainen de vetverbranding nog 2 tot 3 dagen door, afhankelijk van de “effort” (intensiteit) die je erin stopt.

Bewegen versus trainen

Het verschil tussen bewegen en trainen ligt voornamelijk in de intensiteit. Bij trainen gaat je hartslag flink omhoog en je merkt aan je lichaam dat het moeite moet doen om de activiteit uit te voeren. Bij bewegen is de intensiteit lager, je beweegt en je hartslag gaat iets omhoog, maar dit merk je nauwelijks. Je kan vrijwel moeiteloos de bewegingen uitvoeren.

Bij trainingsactiviteiten werk je aan je spierkracht. Heb je het vaak zwaar en ga je een grens over. Bij een stuk wandelen of fietsen niet. Bewegen is fijn en makkelijk. Je hartslag gaat nauwelijks omhoog en je spieren worden niet zo belast dat er spiergroei plaatsvindt.

Het doel van trainen is een progressieve overload creëren zodat het lichaam zich daaraan adapteert. Dit is het grootste verschil met bewegen, waarbij je geen overload creëert.

Quick tips

  • Beweeg zoveel mogelijk in het dagelijkse leven. Iedere dag een stukje wandelen of fietsen zorgt voor een gezonde geest en een fit gevoel.
  • Zorg dat je wekelijks drie keer écht traint voor een transformatie en meer energie.
  • Zoek regelmatig de grenzen van je lijf op. Het is goed om jezelf uit te dagen, door iets te doen waarvan je eigenlijk niet wist dat je het kon. Hierdoor kun je de lat steeds hoger leggen en nog meer resultaat halen uit je trainingen.

Lees hier meer over het opbouwen van een effectieve workout met de 6 pilaren van beweging.

VAN COVID NAAR GO FIT!

Bewegen en trainen is goed voor je gezondheid. Hoe gezonder jij bent, des te beter je lichaam ook gewapend is tegen het Corona virus. Lees meer over gezond blijven tijdens de corona crisis in deze blog

 

Meer weten over onze trainingen? Plan een gratis intake in!

Bekijk overige berichten