voor- en nadelen keto-dieet

20 augustus, 2024

De voor- en nadelen van het Keto-dieet

Het Keto-dieet is in de afgelopen jaren enorm populair geworden. Niet alleen sporters op topniveau zijn hier enthousiast over, ook steeds meer “gewone” sporters proberen het uit. Veel mensen zweren erbij vanwege de snelle resultaten in gewichtsverlies en de voordelen voor de gezondheid. Maar zoals bij elk dieet, zijn er ook nadelen om te overwegen. In deze blog bespreken we wat het Keto-dieet inhoudt en gaan we in op zowel de voor- als nadelen, zodat je een weloverwogen keuze kunt maken of dit dieet bij jou past.

Wat is het Keto-dieet?

Het Keto-dieet, ook wel ketogeen dieet genoemd, is een dieet waarbij je zo min mogelijk koolhydraten tot je neemt, de eiwit-inname matigt en juist hoog in vetten gaat zitten. Het doel van dit dieet is om je lichaam in een staat van ketose te brengen, waarin het vet als primaire energiebron gaat gebruiken in plaats van koolhydraten. Dit gebeurt wanneer je je koolhydraatinname drastisch beperkt, meestal tot minder dan 50 gram per dag.

In een Keto-dieet eet je dus geen koolhydraat-bommen zoals brood, pasta en aardappelen. Maar ook fruit en zoetigheden bevatten veel suikers en dus koolhydraten. Er valt dus behoorlijk wat af wanneer je dit dieet volgt. Wat mag dan wel? Eieren, vlees, vis, avocado’s en kaas zijn voorbeelden van Keto-proof ingrediënten.

“Is dit het waard?” Vraag je je wellicht af. Dat hangt af van je doelen, motivatie en gezondheid. Laten we eens kijken naar de voor- en nadelen van het Keto-dieet.

Voordelen van het Keto-dieet

  1. Snelle gewichtsafname. Een van de grootste voordelen van het Keto-dieet is de snelle gewichtsafname. Omdat je lichaam vet als brandstof gaat gebruiken, verbrand je snel opgeslagen lichaamsvet. Dit kan vooral nuttig zijn voor mensen die snel gewicht willen verliezen.
  2. Verhoogde energie en focus. Veel mensen melden dat ze zich energieker en alerter voelen tijdens het volgen van het Keto-dieet. Dit komt doordat vet een stabielere energiebron is dan koolhydraten, wat kan helpen bij het vermijden van de energiedips die vaak optreden na een maaltijd met veel koolhydraten.
  3. Verbeterde bloedsuikerspiegel. Het Keto-dieet kan gunstig zijn voor mensen met diabetes type 2 of insulineresistentie. Door de koolhydraatinname te beperken, worden bloedsuikerschommelingen geminimaliseerd, wat kan helpen bij het reguleren van de bloedsuikerspiegel.
  4. Verminderde eetlust. Door de hoge vetinname en het gebrek aan schommelingen in de bloedsuikerspiegel, voelen veel mensen zich langer verzadigd na een maaltijd. Dit kan helpen bij het verminderen van de totale calorie-inname en het beheersen van de eetlust.

Een van onze sporters, Arienne, kampte jaren met een chronisch vermoeidheidssyndroom en migraine. Toen ze bij ons is gestart met trainen, heeft ze ook het Keto-dieet opgepakt. Dit bleek enorm te helpen bij haar klachten! Lees meer over de ervaring van Arienne.

Nadelen van het Keto-dieet

  1. Moeilijk vol te houden. Misschien wel de belangrijkste reden waarom veel mensen na verloop van tijd stoppen met dit dieet. Het Keto-dieet vereist een zeer strikte beperking van koolhydraten, wat voor veel mensen moeilijk is om op lange termijn vol te houden. Het vermijden van zoveel voedingsmiddelen kan uitdagend zijn en kan zelfs leiden tot eenzaamheid, vooral in sociale situaties.
  2. Keto-griep. Veel mensen ervaren in de eerste week van het Keto-dieet een fenomeen dat bekend staat als de “Keto-griep”. Symptomen zoals hoofdpijn, vermoeidheid, misselijkheid en prikkelbaarheid kunnen optreden wanneer het lichaam zich aanpast aan de afwezigheid van koolhydraten. Hoewel deze symptomen meestal tijdelijk zijn, kunnen ze behoorlijk ongemakkelijk zijn.
  3. Nutrienttekorten. Doordat het Keto-dieet bepaalde voedselgroepen elimineert, bestaat het risico op tekorten aan essentiële voedingsstoffen, zoals vezels, vitamines en mineralen. Dit kan leiden tot gezondheidsproblemen zoals constipatie, tekorten aan vitamines (zoals B-vitamines en vitamine C), en een verhoogd risico op botontkalking. Informeer je van tevoren goed over de risico’s en overweeg om je lichaam te ondersteunen met voedingssupplementen.
  4. Mogelijke invloed op sportprestaties. Voor sporters, vooral zij die zich bezighouden met intensieve of explosieve activiteiten zoals duursport of krachttraining, kan het gebrek aan koolhydraten leiden tot een verminderde prestatie. Koolhydraten zijn de belangrijkste energiebron voor intensieve inspanningen, en een tekort hieraan kan leiden tot vermoeidheid en verminderde kracht. Laat je informeren door een personal trainer wanneer je twijfelt of dit dieet juist wel of niet goed is voor jouw sportprestaties.

Levert het Keto-dieet bewezen resultaten op?

Er is nog weinig hard wetenschappelijk onderzoek gedaan naar het Keto-onderzoek. Verschillende onderzoeken wijzen op de gezondheidsvoordelen van het Keto-dieet, zoals het positieve effect op mensen met diabetes. Ook zijn er aanwijzingen dat dit dieet ontstekingsremmend werkt, dit moet echter nog verder onderzocht worden.

En hoe zit dat met het gewichtsverlies? Veel mensen vallen inderdaad in korte tijd snel af. Maar omdat het moeilijk is om dit dieet lang vol te houden, kom je hierna ook snel weer aan. Het blijft namelijk een dieet. Dit werkt voor snelle harde resultaten, maar als je blijvend resultaat wilt kun je beter op zoek gaan naar een manier om je leefstijl te veranderen.

Conclusie

Het Keto-dieet kan een effectieve manier zijn om snel gewicht te verliezen en bepaalde gezondheidsvoordelen te behalen. Maar het is zeker niet voor iedereen geschikt en de nadelen moeten zorgvuldig worden overwogen. Als je overweegt om het Keto-dieet te volgen, is het belangrijk om goed voorbereid te zijn en, indien mogelijk, begeleiding te zoeken van een professional, zoals een diëtist, voedingscoach of personal trainer. Op deze manier kun je ervoor zorgen dat je de juiste voedingsstoffen binnenkrijgt en het dieet op een veilige en effectieve manier volgt.

Bekijk overige berichten