11 maart, 2021
Hoe kom je van een suikerverslaving af?
Je eet iets zoets en wil steeds meer! Herken je dit gevoel? Dit komt door bepaalde stofjes die vrijkomen als je suiker binnenkrijgt. Het kan resulteren in een suikerverslaving; een serieus probleem. Hoe verslavend is suiker? Waarom is het zo slecht voor je? En belangrijker, hoe kom je van deze verslaving af? Lees het in dit artikel.
Wat is een suikerverslaving?
Bij een suikerverslaving is er een constante drang naar het eten van zoete dingen die veel suikers bevatten. Suiker activeert net als drugs, vet, maar ook mooie muziek of sporten, het beloningscentrum in je hersenen. Zodra je iets zoets proeft, krijgt je brein een seintje om de hormonen dopamine en endorfine aan te maken. Dopamine staat ook wel bekend als het gelukshormoon, je voelt je gelukkig en blij. Endorfine geeft een relaxed en kalm gevoel. Je wordt beloond met een prettig gevoel als je suiker eet, waardoor je gemotiveerd bent om te eten.
Hoe een suikerverslaving ontstaat
Maar hoe kan het zover komen? Loop eens een rondje in de supermarkt, lees de etiketten en ontdek in hoeveel producten je toegevoegde suikers aantreft. Het is een overvloed aan suiker. Omdat er zoveel schuilnamen bestaan voor suiker heb je ook geen idee dat je er ongemerkt zoveel van binnen krijgt.
Herken een suikerverslaving
Probeer eens op te letten of je één of meerdere situaties zoals hieronder beschreven herkent. De kans is groot dat je te maken hebt met een suikerverslaving.
- Je hebt constant zin in eten, ook al heb je geen honger (onnodig snacken voor de lunch of na het avondeten).
- Het is moeilijk voor je om van bepaalde producten af te blijven.
- Je voelt je regelmatig moe en futloos na het eten.
- Weet je stiekem wel dat je minder zou moeten eten, maar heb je niet de motivatie om door te zetten?
- Eten helpt je om negatieve gevoelens (zoals verdriet, schaamte of boosheid) te onderdrukken.
Deze gevoelens horen niet van nature bij je maar worden veroorzaakt door een verstoorde balans in je hormonen door overmatig suikergebruik.
Hoe kom je van een suikerverslaving af?
Herken je jezelf in bovenstaande punten? Dan is het tijd om hier iets aan te doen. Maar waar begin je? Het is verstandig je suikerverslaving langzaam af te bouwen. Je kunt veel doen om het jezelf makkelijk te maken en langzaam maar zeker over te gaan naar een gezondere, suikervrije lifestyle. Bouw stap voor stap je suikerinname af en ontdek dat je langzaam minder behoefte aan suiker krijgt.
Tips om van je suikerverslaving af te komen:
- Vermijd geraffineerde suikers
De beste maar ook moeilijkste manier is om je ongezonde snacks te vervangen voor suikervrije versies. Zeg je favoriete tussendoortjes vaarwel (denk aan koekjes, snoep, chocolade, frisdrank en sauzen). Er is genoeg lekkers te kiezen, focus je daar op. Neem bijvoorbeeld een handje amandelen met pure chocolade.
- Kies voor de juiste voeding
Om de effecten van het afkicken van suikers te verminderen en voor een gezonde samenstelling van je maaltijd is het belangrijk om te kiezen voor de juiste koolhydraten, gezonde vetten, eiwitten en vezels. Eet bijvoorbeeld meer avocado, omega 3 eieren, olijfolie, noten, zaden en pitten. Deze houden je bloedsuikerspiegel stabiel en geven je lang een verzadigd gevoel waardoor ongezond en zoet eten makkelijker te vermijden is. Lees hier meer over koolhydraten, vetten en eiwitten.
- Herken verborgen suikers
Suikers worden onder veel schuilnamen op een product weergegeven. Als je etiketten gaat bekijken kun je suiker bijvoorbeeld ook vinden als je zoekt naar woorden die eindigen op -ose, -stroop, -siroop, en natuurlijk als je ‘suiker’ ziet staan.
- Kies voor onbewerkte voeding
Als je zoveel mogelijk bewerkte producten met geraffineerde suikers en zoetstoffen van je menu schrapt, blijven er een hele hoop natuurlijke en gezonde producten over. Probeer zoveel mogelijk natuurlijk te koken en te eten. Lees in deze blog hoe je de overstapt maakt van bewerkte naar onbewerkte voeding. ·
- Vervang ongezonde gewoontes door gezonde gewoontes
Je avondritueel op de bank met een zak chips en cola vervang je door gezonde voeding. Maak bijvoorbeeld een schaaltje met komkommer en paprika met een hummus dip. Vervang frisdrank voor water.
- Sport regelmatig
Zorg ervoor dat je dagelijks voldoende beweegt. Na het sporten heb je minder behoefte aan suiker. Het mineraal calcium wordt verhoogd tijdens het sporten en dit stimuleert de dopamine productie en de opname in je hersenen. Dagelijks 30 tot 60 minuten bewegen is al voldoende om je dopamine aanmaak op gang te helpen.
Start vandaag nog met een gezonde lifestyle
Heb jij plannen om iets te doen aan je gezondheid? Bij YOUR | Physical Coach kunnen wij je ondersteunen. We zorgen voor een effectief en afwisselend trainingsprogramma en helpen bij de samenstelling van een evenwichtig voedingsschema. Plan een gratis intakegesprek.
Download hier ons gratis e-book met tips voor gezonde voeding.
Bekijk overige berichten