11 juni, 2020

Wat moet je weten over supplementen

Effort is a supplement

Veel supplementen zijn bewezen effectief, maar regelmatig worden de effecten overdreven om de verkoop te stimuleren. Een supplement kan het gevoel geven van controle. Het ophemelen van één enkele stof als oplossing voor alles: één grote valkuil. In de praktijk is het tekort van de stof niet het probleem, maar spelen andere factoren ook een rol. Zoals te weinig beweging of een hormonale disbalans. Bovendien werken stoffen in de natuur en in ons menselijk lichaam samen. Langdurige en eenzijdige suppletie is daarom onwenselijk. Toediening van één enkele stof kan het geheel verstoren. Daarnaast is de vitaminewetenschap vrij recent, dus we weten nog lang niet alles. Raadpleeg daarom altijd een professional bij het innemen van hoge doseringen, complexe vraagstukken en/of zwangerschap.

Wat weten we al wel over suppletie en vitamines?

Het menselijk lichaam kan (met uitzondering van vitamine D) zelf geen vitamines aanmaken. Om te blijven leven, moeten we deze essentiële stoffen uit voeding halen. Sommige mensen stellen dat de bodem dusdanig verarmd is dat we zonder het slikken van supplementen niet voldoende vitamines en mineralen binnen krijgen. Onderzoeken tonen aan dat de hoeveelheid vitamines en mineralen in groenten en fruit inderdaad is afgenomen. Met 5%-40% in de laatste 50 jaar. Dat is nogal een uiteenlopend percentage. Feit is: Als we onze inname van groenten zouden verdubbelen, kunnen we deze achteruitgang makkelijk compenseren.

Synthetisch, natuurlijk-identiek of geheel natuurlijk

De vitamines in een supplement zijn veelal synthetisch van aard. Er zitten natuur-identieke stoffen in die in een fabriek zijn geproduceerd. Er zijn mensen die de voorkeur geven aan deze synthetische stoffen, vanwege de zuiverheid en de hoge doseringen die mogelijk zijn. Echter worden ze vaak minder goed door het lichaam omgezet dan de natuur-identieke of geheel natuurlijke varianten. Niet iedereen heeft voldoende enzymen om de inactieve-synthetische vorm om te zetten naar de natuurlijke-actieve vorm. De vitamine stapelt zich dan op in het bloed en dat kan bijvoorbeeld zenuwbeschadigingen als gevolg hebben. In hoge doseringen kunnen vitamine B3, B6, A en D een toxische werking voor het lichaam hebben. Evenals de ongunstige werking op ons lijf van de synthetische vorm van vitamine E, foliumzuur en B12.

Er zijn ook mensen die liever voor de natuurlijke supplementen kiezen. Daarbij hoort de veronderstelling dat natuurlijke stoffen dichter bij de natuur staan, waardoor de opname en de werking meer lijkt op de natuurlijke manier. Natuurlijke supplementen bevatten lagere hoeveelheden dan synthetische, maar wel alles in actieve vorm.

Het is lastig te herkennen wanneer we spreken van een synthetische, natuur-identieke of geheel natuurlijke supplementen. Op dit moment zijn hier nog geen keurmerken voor in Europa. De markt voor voedingssupplementen is namelijk vrij. Iedereen kan zijn eigen supplementenmerk op de markt brengen. De grondstoffen voor supplementen zijn bij verschillende bedrijven op de wereldmarkt in grote hoeveelheden te koop.

Supplementen: Good or bad

Het is onverstandig om te spreken van goede en slechte merken, want elk merk formuleert verschillende producten. Hoe deze formules aanslaan kan per persoon verschillen. Over het algemeen zijn betrouwbare merken wel aan te raden. Deze merken geven meer zekerheid over de zuiverheid en de correcte hoeveelheden van de grondstoffen. Goedkope merken bevatten vaak synthetische niet-identieke stoffen die vaak meer kwaad dan goed doen. Er zijn in Nederland multivitamines te koop die meer E-nummers dan vitamines bevatten. Bestudeer daarom altijd goed het etiket!

Een gouden regel: Kies voor supplementen met zo min mogelijk onnodige toevoegingen.

Een gouden tip: Ingrediënten staan op volgorde van wat er het meeste in zit, dus wat als eerste genoemd wordt, zit er het meeste in.

De inname van supplementen

Allereerst: neem nooit meer dan de opgegeven dosering en stop met het gebruik als je last hebt van bijwerkingen. Verder geldt over het algemeen dat een supplement goed wordt opgenomen als je hem bij de maaltijd neemt. De maaltijd zorgt ervoor dat de enzymen en hormonen in het lichaam hun werk goed kunnen doen en de opname goed plaatsvindt. Energiegevende supplementen (zoals B12) kun je het beste bij je eerste maaltijd slikken. Ontspannende of onderhoudende supplementen (zoals magnesium) kun je beter in de avond innemen. Heb je een hoge dosis nodig van een supplement? Bouw de dosis langzaam op en kies voor meerdere suppletiemomenten op een dag.

Nog even terugkomend op de inname van groenten. Het belang van vezels wordt steeds beter in kaart gebracht. Vezels voeden onze darmbacteriën, die ook weer vitamines voor ons kunnen produceren. Minder dan de helft van de Nederlandse bevolking haalt de norm voor voldoende groente en fruit!!! Naast te weinig groente en fruit, zijn slaaptekort, te weinig beweging en te veel stress serieuze bedreigingen voor onze gezondheid. Veel lichamen kunnen dus wel een steuntje in de rug gebruiken. Dat kan met suppletie (voor een groot deel van ons Nederlanders zou het verstandig zijn om dagelijks vitamine B12, vitamine D en omega 3 te slikken), maar durf ook je eigen verantwoordelijkheid te nemen. Effort is a supplement: veranderingen in voeding en leefstijl kunnen suppletie overbodig maken….

Supplementen kopen?

In onze webshop kun je hoogwaardige supplementen, zoals Vitamine D3 of Omega 3 Visolie, bestellen. Daarnaast kun je ons altijd vragen om advies bij het nemen van deze supplementen.

Judith, Team YOUR | Physical Coach

Bron: De supplementenwijzer – Jurgen Zwaan

Bekijk overige berichten